*Nettavisen* Nyheter.

Klima må vike for mat og bensin

De stigende bensin- og matprisene vil være hovedtema på G8-toppmøtet som startet i Japan mandag.

07.07.08 15:04

G8-toppmøtet avholdes i byen Toyako på den japanske øya Hokkaido, og G8-verten hadde håpet at klimaforandringen ville bli hovedtema når medlemslandene Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Russland og USA samles denne uken.

- Jeg er litt redd for at matvareprisene vil ta vekk fokus fra klimakrisen, som Japan hadde ønsket skulle være hovedområdet, slik som det var i Tyskland i fjor. Målet er å få særlig USA og Kina inn i en mer konstruktiv politikk når det gjelder å komme frem til globale utslippsmål som skal gjelde for alle land, sier PRIO-direktør Stein Tønnesson ti Nettavisen.

- Jeg vil gjerne påpeke at det er mye viktigere å få med seg Kina enn India fordi Kina har verdens største utslipp, mens India har et mer beskjedent utslipp i forhold til befolkningen, sier Tønnesson.

Matvarekrisen
Men lederne fra de åtte mektige industrilandene vil først og fremst fokusere på den globale økonomien, samt de stigende bensin- og matvareprisen, melder BBC.

- Når det gjelder matvarekrisen, så burde vi få på plass tiltak som kan avhjelpe situasjonen i de landene og samfunnene som rammes hardest, og det aktualiserer det løftet som ble gitt for tre år siden, men som de landene som erklærte dette, ikke har overholdt, sier Tønnesson.

G8-landene lovte nemlig for tre år siden at de ville doble bistanden til det afrikanske kontinentet innen 2010, men mange kritikere mener at de rike industrilandene er langt fra å nå dette målet.

Representanter fra ytterligere 15 land, inkludert åtte land fra Afrika, vil også delta på toppmøtet. I tillegg vil den politiske situasjonen i Zimbabwe bli et viktig tema under møtet.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: AP Photo/Koichi Kamoshida.

Det forventes at G8-lederne vil fordømme Robert Mugabe, og FNs generalsekretær Ban Ki-moon har sagt han vil diskutere situasjonen med afrikanske ledere under sitt besøk i Japan.

Dette blir siste gang at president George W. Bush deltar på møtet, mens det blir det første møtet for Russlands president Dimitry Medvedev.

Rakettskjold
De to presidentene har så langt unngått å diskutere det omstridte rakettskjoldet som skal utplasseres i Tsjekkia og Polen, men valgte heller å fokusere på Irans atomprogram og hvordan de kan avvikle Nord-Koreas atomvåpenprogram.

- Noe av hensikten med G8-møtet er å åpne for bilateral kontakt mellom lederne, og da vil det kunne tenkes at rakettskjoldet blir tema for Bush og Medvedev, sier Tønnesson.

Japanske myndigheter har brukt enorme summer på sikkerheten rundt det tre dager lange toppmøtet og 20.000 politimenn er uplassert i byen Toyako. Det har allerede vært omfattende demonstrasjoner i Japan i løpet av helgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.