*Nettavisen* Nyheter.

Klima truer dessertvin

Global oppvarming truer tyskernes Eiswein.

Flere vintyper står for fall nå som jordens gjennomsnittstemperatur blir stadig varmere.

Særlig den eksklusive tyske spesialiteten, Eiswein, går en ublid skjebne i møte.

Dessertvinen, som blir laget av frosne druer, kan kun plukkes når gradestokken viser minus syv celsius.

- Seneste innhøsting noensinne
Denne vinsesongen hadde tyske vinprodusenter kun to muligheter til å plukke druen.

27. desember og 26. januar var det akkurat kaldt nok til at vinprodusenter kunne høste frosne druer.

- Det er den seneste innhøstingen vi noensinne har gjort, sier Arno Schales, hvis familie har dyrket vin siden 1783, og laget Eiswein de siste 50 årene, til economist.com.

Nedstatt arbeidskapasitet
En ny undersøkelse fra The Kiel Institute for the World Economy og The World Wide Fund for Nature (WWF), viser at tysk produksjon kan falle med hele 12 prosent innen 2100 på grunn av klimaendringene.

I tillegg vil varmen føre til en massiv økning i antall mennesker som dør av hjerterelaterte sykdommer, og varme-relaterte dødsfall vil øke fra 5000 årlig til 15.000.

Allikevel vil det verste tapet være på grunn av arbeidere som ikke orker å jobbe like hardt på ekstremt varme dager.

Ifølge WWF, vil den nedsatte arbeidskapasiteten føre til et tap i tysk økonomien på inntil 10 billioner euro, skriver Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.