RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EVARISTO SA

Klimajubel for regnskogen

Men isdekket smelter fortsatt i rekordfart.

Nye tall fra Brasil viser at avskoging i Amazonas har redusert betraktelig det siste året. Måling viser at det har vært en nedgang på 46 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Miljøvernminister Erik Solheim gir honnør til den brasilianske presidenten Luiz Inacio Lula da Silva for innsatsen som er lagt ned for å redusere avskoging.

- Dette viser at Brasil mener alvor med å holde sine løfter til verdenssamfunnet om kraftig å redusere ødeleggelsen av regnskogen i Amazonas, sier Solheim i en uttalelse.

Amazonasfondet
Årsaken bak den store reduksjonen skyldes trolig Amazonasfondet. Fondet gir verdenssamfunnet mulighet til å belønne resultater. Samtidig representer det et nyskapende samarbeid mellom myndigheter, frivillige organisasjoner og næringsliv for å sikre at belønning for skogbevaring kommer de som bidrar til bevaringen til gode. Den norske støtten til Amazonasfondet er knyttet til oppnådde resultater og disse gode målingene vil stimulere til videre innsats.

Les også: - Vi er sultefôret og tar det vi får

Til tross for gode nyheter fra Sør-Amerika er det en rekke andre målinger som ikke er like hyggelig lesing.

Isdekket på Grønland smelter nemlig i rekordfart sammenlignet med tidligere år. Dette bidrar til at havnivået stiger, viser en ny rapport som er publisert i tidsskriftet Science.

Hvis hele isdekket på Grønland skulle smelte, vil havnivået stige med syv meter. I perioden 2000 til 2008 har grønlandsisen sørget for at havnivået har steget med 0,46 millimeter i gjennomsnitt hvert år.

Stiger 0,75 millimeter i året
Nye forskningsresultater viser imidlertid at de to siste årene har dette tallet steget til 0,75 millimeter i året.

- Det har utvilsomt vært en økning, sier forskningsleder Michiel van den Broeke ved Utrecht University i Nederland, melder BBC.

- Men vi har hatt tre varme sommersesonger, og det har bidratt til en betraktelig økning av issmelting. Om dette vil fortsette, vet jeg ikke, men vi forventer selvsagt at klimaet vil bli varmere i fremtiden, sier han.

Totalt sett så øker havnivået med tre millimeter hvert år. Det skyldes først og fremst at sjøvannet utvider seg i takt med at temperaturen stiger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere