Gå til sidens hovedinnhold

Knallsterk kvartalsstart

Første sesjonen i årets tredje kvartal ga aksjefest på Wall Street.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mandag markerer starten på uken, måneden, tredje kvartal og andre halvår. I første halvår steg de tre nøkkelindeksene på Wall Street mellom 6 og 7,8 prosent. Med starten aksjene nå fikk er de på god vei til å kunne sparke godt fra seg også i årets siste halvdel. Volumet var imidlertid relativt lite i forkant av feiringen av nasjonaldagen 4. juli.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er høy fusjons- og oppkjøpsaktivitet i USA og Europa. Kanskje frykten om at fusjonene og oppkjøpene skal roe seg forsvinner, sier sjeføkonom Peter Cardillo i Avalon Partners til Marketwatch.

Den kanadiske telekjempen BCA kan fort havne på nye hender. Den tidligere oppkjøpskandidaten stiger 3,5 prosent etter at en gruppe investorer har lagt inn et bud på selskapet. Avtalen priser BCE til 48,5 milliarder dollar eller 40,13 dollar per aksje.

I tillegg kan Virgin Media bli slukt av Carlyle Group. Prisen på 11,7 milliarder dollar for det britiske kabelnettverket. Den amerikanske telekjempen AT&T Corp kjøper mobilselskapet Dobson Communications for 2,8 milliarder dollar.

Innkjøpssjefindeksen ISM var på 56 poeng i juni. Det er det høyeste nivået siden april 2006. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at indeksen skulle stige til 55 poeng.

- Det er fordelaktige økonomiske nyheter og fortsatt fusjonssamtaler. Det er en rimelig god oppskrift for markedet, sier markedsstrateg Stuart Schweitzer hos JPMorgan, ifølge AP.

Apple lanserte fredag sin etterlengtede og mye omtalte iPhone. I løpet av noen få timer ble mobiltelefonen revet vekk fra markedet. Totalt ble 200.000 enheter solgt og de heldige som fikk sikret seg et eksemplar kunne selge telefonene med en mangfoldig fortjeneste på eBay. Apple-aksjen steg 1,2 prosent fredag, men endte ned rundt en halv prosent mandag.

- Den største frykten i markedet er muligheten for et angrep på energiinstallasjoner, sier Peter Beutel ved Cameron Hanover til nyhetsbyrået AP.

Beutel nevner også at angrep på store byer som New York og London stresser markedet og øker usikkerheten.

Fredag ble det kjent at politiet i London avverget et stort terroranslag da de fant flere biler som var fullastet med sprengstoff. Dagen etter braste en jeep inn i terminalbygget ved flyplassen i Glasgow. To hoppet ut og satte fyr på bilen. Den nye statsministeren Gordon Brown økte terroralarmen til det høyeste nivået.

WTI-oljen steg med 0,6 prosent til 71,09 dollar på råvarebørsen i New York, som er det høyeste nivået siden 25. august. Oljen blir drevet opp på spekulasjon om at de amerikanske lagrene for olje og destillater vil minke i takt med at etterspørselen øker.

-Det virker som at markedet ser mot det tredje og fjerde kvartalet når lagrene vil strammes. Markedet er fortsatt i denne oppadgående trenden og det finner det mye enklere å bevege seg oppover enn nedover, sier en trader hos BNP Paribas, ifølge Bloomberg.

Den viktige markedsrenten på tiårige statsobligasjoner falt til rett under fem prosent for første gang siden 6. juni.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,95% til 13.535,43

Nasdaq +1,12% til 2.632,30

S&P 500 +1,07% til 1.519,43

Reklame

Husker du disse to idiotene?