*Nettavisen* Nyheter.

Kniver om plassene i Senatet

Det er ikke bare en president som skal velges i USA, men også Kongressen skal fylles. Går det slik meningsmålingene viser, vil demokratene få flertall i Senatet.

04.10.04 11:18

Totalt 34 av 100 seter i det amerikanske Senatet står til valg i år. I svært mange av dem er det veldig klart hvem som kommer til å vinne. I Arizona står for eksempel John McCain til valg, og har oppslutning blant hele 69 prosent av velgerne, og i Idaho er det kun den republikanske kandidaten Michael Crapo som står til valg.

I flere stater er det derimot stor kamp om hvem som skal vinne. Fem demokratiske senatorer fra sørstatene har sagt at de ikke tar gjenvalg. I tillegg er det tre republikanske seter hvor den sittende kandidaten har trukket seg. Her er statene som det kjempes om:

Alaska
I Alaska står kampen mellom den demokratiske Tony Knowles og republikaneren Lisa Murkowski. Sistnevnte ble oppnevnt av sin far til Senatet etter at han ble innvalgt som guvernør i hjemstaten. Foreløpig ser det ut som at nepotismen vinner, og at staten blir demokratisk.

Colorado
Pete Coors fra det republikanske partiet tok over for Ben Nighthorse Campbell som trakk seg før valget. Han er øl-arving (merket Coors), og ser ut til å tape mot Ken Salazar, som er statsadvokat i Colorado. Salazar er latin-amerikaner, og hele 17 prosent av velgerne i staten er det samme.

Florida
Florida vil kanskje avgjøre presidentvalget nok en gang, og det er utrolig jevnt i senatsvalget i tillegg. Bob Graham var sikker vinner i Florida for demokratene, men trakk seg før valget.

Georgia
I Georgia var Zell Miller innvalgt for demokratene, men stemte stort sett for republikanerne. Nå har han også trukket seg. Johnny er den republikanske advokaten som sannsynligvis vinner.

Illionois
Barack Obama er mannen som kan komme til å vinne valget i Illionois, og grunnen er enkel - Peter Fitzgerald trakk seg før valget og ble erstattet av Jack Ryan. Ryan var svært populær, inntil det ble avslørt at han forlangte at hans modellkone skulle ha sex med andre menn offentlig. Det ble ikke godt mottatt, og han ble erstattet av Alan Keyes - som kommer til å tape med glans.

Louisiana
I Louisiana er det to demokratiske kandidater som kjemper om valgseieren mot republikanske David Vitter. Den som leder, er John Kennedy. Samme kandidat leder også mot republikanske Vitter og kan gi staten fortsatt demokratisk senator etter at John Breaux trakk seg.

Missouri
En stat demokratene vinner hvis Kerry gjør det bra, sier ekspertene. Kit Bond er sittende senator, og kjemper mot Nancy Farmer.

Nevada
Harry Reid vant valget i Nevada sist med hele 428 stemmer, men selv om det var jevnt sist, tror de fleste ekspertene at demokratene vinner igjen.

North Carolina
John Edwards har gitt seg i staten, og Erskine Bowles kjemper mot Richard Burr. I North Carolina har ingen sittende senator vunnet et valg siden 1974. Erskine ligger så vidt foran på de siste målingene.

Oklahoma
Don Nickles var republikansk senator fra denne svært republikanske staten, og det så ut som om republikanerne ville vinne valget helt fram til den nominerte Tom Coburn fikk mye pes for korrupsjon under valgkampen for å bli kandidat for partiet.

Pennsylvania
Pennsylvania har republikansk senator, og vil sannsynligvis ha det igjen etter valget. om ikke Kerry gjør det utrolig bra i staten. Joe Hoeffel kjemper mot Arlen Specter. Sistnevnte er den sittende republikanske senatoren.

South Carolina
Inez Tenenbaum er skolerektor og kjemper mot kongressmannen Jim De Mint fra det republikanske partiet. Fritz Holling fra Demokratene trakk seg før valget. Rektoren ser ut til å vinne nå, ifølge målingene.

South Dakota
Tom Daschle er minoritetsleder i Senatet for demokratene, og vanligvis har det vært slik at man ikke har kjempet mot hovedkandidaten til det andre partiet. Det ble det slutt på i år, og de har satt inn kandidaten John Thune og masse skyts mot Daschle. Daschle ligger et par prosent foran på de siste målingene.

Hvis de siste målingene slår til, vil demokratene få 51 representanter i senatet, og republikanerne 48. I tillegg vil den uavhengige Jeffords stemme med demokratene.

Kilder: pollingreport.com, cnn.com, senate.gov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.