RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knives om Guds partikkel

Foto: MARTIAL TREZZINI (EPA)
Cern er i ferd med å tape kampen om å oppdage «Guds partikkel».

Det mener i hvert fall den amerikanske konkurrenten Fermilab, som har base utenfor Chicago.

Det amerikanske selskapet mener de i verste fall har 50 prosent sjanse for å finne Higgs-boson først, og i beste fall 96 prosent, melder BBC.

Cern var godt i gang med prosjektet som skal løse en av universets største gåter, men den europeiske organisasjonen ble rammet av en ulykke i høst. Dette førte til at prosjektet ble utsatt fram til september 2009.

Gjenskape prosesser
Målet til Cern er å gjenskape visse prosesser i universet. Det gjør de ved å sende protonpartikler mot hverandre gjennom en 27 kilometer lang tunnel i en ekstrem høy fart, og deretter la de kollidere. Denne kollisjonen vil gjøre det mulig å forske på de små prosessene som fant sted i øyeblikket etter Big Bang.

Men det viktigste eksperimentet er å oppdage det såkalte Higgs-boson, også kjent som «Guds partikkel».

Cerns Lyn Evans innrømmer nå at denne ulykken kan koste dem det som omtales som fysikkens største pris. Grunnen til dette er fordi de har fått konkurranse fra sine amerikanske kollegaer.

Cern og Fermilab konkurrerer om å være først ute med å påvise Higgs-boson, som ifølge teoriene til Peter Higgs skal kunne forklare hvordan partikler samler masse (se faktaboks).

Da Cern fyrte av partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC) i september i fjor, var det flere forskere som mente at Higgs-boson kunne bli påvist allerede til sommeren.

Men bare noen uker senere ble den kostbare maskinen utsatt for en svikt i systemet, noe som forsinker prosjektet med tolv måneder. Cern-prosjektet koster svimlende 7 milliarder dollar, noe som utgjør om lag 47 milliarder kroner i dagens kurs.

Tatt forspranget
Nå har det amerikanske Fermilab tatt forspranget med sin egen partikkelakselerator Tevatron, som ligger plassert utenfor Chicago.

- Vi har nå en veldig, veldig god sjanse for å finne spor etter Higgs før LHC, sa dr. Dmitri Denisov ved Fermilab under en konferanse i Chicago denne uken.

Denisov tror Fermilab vil finne partikkelen innen to år, og håper på å finne spor av den allerede til sommeren.

Men Cern er til tross for forsinkelser fortsatt tro på at de vil finne partikkelen først.

- Hvis de skulle finne Higgs, så ønsker jeg dem lykke til. Men jeg mener det er usannsynlig at de vil finne den før LHC kommer i gang. De kommer kanskje til å være i en posisjon hvor de vil finne spor av Higgs, men jeg tviler på at de faktisk vil oppdage den, sier prosjektleder for LHC, professor Lyn Evans, til BBC.

Startet på 1980-tallet
Cerns prosjekt kom på tegnebordet allerede på 1980-tallet, og konstruksjonen av den underjordiske tunnelen startet for ti år siden.

Men det var først i 2006 at den enorme tunnelen sto ferdig. Tunnelen ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike, og ligger mellom 50 og 175 meter under jorden.

Protonstrålen som sendes ut i tunnelen stabiliseres ved hjelp av 1600 magneter. Hver magnet veier bortimot 25 tonn. Forskerne ved Cern gjennomførte et vellykket forsøk med å sende protonstrålen gjennom den 27 kilometer lange tunnelen i september.

Håpet var å starte med kollisjonene allerede uken etter, men forsøket ble utsatt på grunn av en feil med maskinens kjølesystem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere