RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knivskarpe bilder av bombardert måne

(Scanpix/AP Photo/NASA-JPL)
Astronomer verden over er i ekstase over uhyre detaljerte bilder av Saturns måne Phoebe.

Den europeisk-amerikanske romsonden Cassini-Huygens passerte fredag Saturns måne Phoebe og har sendt bilder som tar pusten fra astronomer.

Cassini-Huygens passerte den 220 kilometer store månen på bare 2.068 kilometers avstand. Forrige gang Phoebe ble fotografert var for 23 år siden, på 2,2 millioner kilometers avstand. Bildene den gang viste bare en mørk, tåkete flekk, med antydning til kratre.

Bildene som nå kontinuerlig tas imot på jorden fra Cassini-Huygens er av en helt annen art. Selv om romsonden passerte Phoebe med en fart av 20.900 kilometer i timen, og på tross av at lyset fra solen bare er en hundredel så sterkt som på jorden, er bildene knivskarpe.

Fra langt ute
De detaljerte bildene, og dataene fra Cassini-Huygens øvrige instrumenter, vil gi forskerne grunnlag for å finne ut mye mer om denne særegne månen. Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard sier til NTB at Phoebe kan ha kommet fra den aller ytterste delen av solsystemet og blitt fanget inn av Saturns tyngdekraft.

- Phoebe er blitt skikkelig bombardert. Det er månen som har vært i krigen, for å si det sånn, og de største kratrene vitner om nedslag som kan ha slynget materiale ut og gitt opphav til noen små måner som går i tilsvarende baner rundt Saturn, sier Ødegaard.

Store avstander
Phoebes avstand fra Saturn er knappe 13 millioner kilometer, eller 40 ganger så langt unna Saturn som vår måne befinner seg fra jorden. Saturn ligger ti ganger så langt fra solen (1,4 milliarder kilometer) som jorden gjør. Bildene fra Cassini-Huygens, som sendes med lysets hastighet, bruker 1 time og 20 minutter på å nå jorden.

Spennende ferd videre
Cassini-Huygens har allerede forlatt Phoebe og har nå kurs mot Saturn. Dit kommer den 1. juli. Dens videre ferd og gjøremål blir betegnet som noe av det mest spennende innen astronomien de neste årene.

Landingen på Saturn-månen Titan blir det aller mest spennende. Denne månen ligner trolig vår egen klode da den var ung og livet begynte å oppstå her. Rett før nyttår deler Cassini-Huygens seg i to og landingsfartøyet Huygens begynner ferden mot Titan. Der lander den 14. januar, på en helt ukjent overflate. Titan er nemlig som eneste måne i solsystemet innhyllet i tett dis.

- Landingen blir spektakulær. Vi aner ikke hva som er under disen. Det kan være svære fjell og kløfter, flytende sjøer av olje, eller nesten hva som helst, sier en lettere opphisset Knut Jørgen Røed Ødegaard.

I fire år skal Cassini-Huygens utforske Saturn, dens ringer, og flere av de til nå 31 kjente månene rundt solsystemets nest største planet.
(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere