RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knusende diplomatisk kritikk av Bush

Rundt 50 tidligere amerikanske toppdiplomater har sendt et brev til president George W. Bush, der de sier at Bushs Midtøsten-politikk koster USA, «troverdighet, prestisje og venner».

De 50 ber Bush revurdere sin støtte til Israels statsminister Ariel Sharon.

Eks-diplomatene samler nå underskrifter til et protestbrev der de kommer med harde utfall mot Bushs Midtøsten-politikk.

- Din uforbeholdne støtte til Sharons utenomrettslige henrettelser, til Israels Berlinmur-lignende barriere, til landets harde militære tiltak i de okkuperte områdene og nå din tilslutning til Sharons ensidige plan, koster vårt land både troverdighet, prestisje og venner, heter det i oppropet.

Toppdiplomater
Blant initiativtakerne til protesten er tidligere ambassadør Andrew Killgore og Richard Curtiss som arbeidet for US Information Agency.

Tidligere ambassadører i land som Irak, India, Saudi-Arabia, Egypt, Syria, og De forente arabiske emirater har også sluttet seg til, sammen med en rekke andre diplomater.

De amerikanske eks-diplomatene legger ikke skjul på at de har latt seg inspirere av kolleger i Storbritannia, der 52 tidligere toppdiplomater nylig kom med knusende kritikk av statsminister Tony Blairs utenrikspolitikk.

Blant underskriverne av denne protesten var tidligere ambassadører i Bagdad og Tel Aviv, som ber Blair distansere seg fra president Bushs politikk i Midtøsten, en politikk de betegner som "oppskrift på fiasko”

- Diplomatisk rot
De tidligere toppdiplomatene viste blant annet til Bushs støtte til Israels krav om å få beholde de store bosettingene på Vestbredden, og kaller Sharons plan ulovlig og ensidig.

Storbritannias tidligere FN-ambassadør Crispin Tickell slutter seg til kritikken mot Blairs Midtøsten-politikk.

- Invasjonen av Irak var ulovlig. Dette er det verste diplomatiske rotet jeg har sett i mitt liv, muligens med unntak for Suez-krisen, hevder Tickell som blant andre får støtte fra tidligere utenriksminister Robin Cook og den tidligere sjefen for FNs fredsstyrker, Marrack Goulding.

(NTB-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere