RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knusende Irak-rapport

Sist oppdatert:
Spesialkommisjonen som er nedsatt for å vurdere USAs krig i Irak slakter dagens politikk.

President George W. Bushs Irak-politikk virker ikke, mener Baker-kommisjonen. Onsdag la den frem sin rapport, og ber regjeringen legge større vekt på diplomati i forsøket på å stabilisere landet og tillate tilbaketrekking av de fleste soldatene i løpet av 2008.

Etter fire år med krig og tap av mer enn 2900 amerikanske soldater er situasjonen «alvorlig, og i ferd med å bli verre.» USAs mulighet «til å påvirke hendelser i Irak er krympende», heter det i den nådeløse rapporten.

Sikkerhet
Baker-kommusjonen anbefaler at USA reduserer politisk, militær og økonomisk støtte til Irak dersom regjeringen i Bagdad ikke klarer å få til betydelige fremskritt i retning av å sørge for egen sikkerhet.

Bush tok imot rapporten på et møte i Det hvite hus, og lovet å ta alle forslagene på alvor.

- Våre viktigste anbefalinger er å forsterke den diplomatiske og politiske innsatsen, og endre de amerikanske styrkenes oppgave I Irak på en måte som gjør det mulig å begynne å trekke kampstyrkene ut av Irak, heter det i rapporten ifølge Reuters.

Kaos
Kommisjonen advarer om at situasjonen i Irak kan føre til katastrofe, og ber Bush-administrasjonen innlede forhandlinger med nabolandene Iran og Syria.

- Dersom forholdene sklir mot kaos, kan det føre til at myndighetene kollapser og en humanitær katastrofe. Naboland kan komme til å gripe inn, heter det.

Kommisjonen advarer også om at kampene mellom sjiaer og sunnier kan spre seg, og at al-Qaida styrker sin posisjon.

- USAs status i verden kan bli svekket. Amerikanerne kan bli mer polarisert, fortsetter rapporten ifølge AP.

Krav
Ifølge Washington Post anbefaler den tverrpolitiske kommisjonen at USA må stille krav til den irakiske regjeringen om å ta et større ansvar for sikkerheten i landet. Kommisjonen setter ingen tidsfrist for når alle de amerikanske styrkene skal være ut av landet, men anbefaler å trekke ut mestepartene av de rundt 140.00 kampstyrkene i løpet av 2008.

President George W. Bush møtte onsdag medlemmer av kommisjonen før rapporten legges fram.

- De kommer med en svært tøff vurdering av tilstanden i Irak, sa han etter møtet.

Du kan lese hele rapporten her(ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere