RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knuser sex-myter

Sist oppdatert:
En ny global sex-undersøkelse river ned flere myter om seksuell adferd.

Britiske forskere slår fast at folk ikke mister jomfrudommen tidligere, gifte par har mest sex, og at det ikke finnes noen klar forbindelse mellom kjønnssykdommer og det å være lett på tråden, melder AP.

Undersøkelsen ble onsdag publisert i det britiske medisinske tidsskriftet Lancet, som del av en undersøkelse av seksualmedisin. Det er professor Kaye Wellings ved the London School of Hygiene and Tropical Medicines og hennes kolleger som har analysert datamateriale fra 59 land over hele verden.

Myter
Ekspertene mener undersøkelsen vil kunne bidra både til å avvise en del populære myter om seksuell adferd, samt å hjelpe til å utforme en politikk på området som kan bidra til å styrke seksuell helse over hele verden.

Wellings sier hun er overrasket over en del av resultatene.

- Vi fikk en del av våre forventninger snudd på hodet, sier hun.

Afrika
Forskerne hadde ventet å finne mest promiskuøse adferden i områder som Afrika, på grunn av det høyet tallet på kjønnssykdommer der. Dette var ikke tilfellet. Det var vanligere å ha flere seksualpartnere i industrialiserte land, der tilfellene av kjønnssykdommer relativt sett er lavere.

- Det er en myte at folk er mer løsslupne seksuelt i Afrika, og at det er en av grunnene til hiv/aids-epidemien sprer seg så raskt på det kontinentet, sier doktor Paul van Look ved Verdens helseorganisasjon til AP.

- Dette støttes ikke av datamaterialet vi har samlet inn.

Debutalder
Wellings mener dette tyder på at seksuell løssluppenhet er en mindre viktig faktor enn forhold som fattigdom og utdanningsnivå ved spredning av kjønnssykdommer. Dette gjelder særlig bruk av kondom.

Studien avkrefter også myten om at folk jevnt over debuterer tidligere enn før. Nær sagt alle steder har menn og kvinner stort sett sine første seksuelle erfaringer i alderen mellom 15-19, og kvinner debuterer gjerne noe tidligere enn menn.

Før ekteskap
Undersøkelsene viste også at gifte mennesker har mest sex, og at det har vært en gradvis tendens til å utsette ekteskapet, også i utviklingsland.

Dette har medført en økning i førekteskapelig sex, men ekspertene mener at dette ikke nødvendigvis betyr mer risikoadferd.

Seksualpartnere
I rike land er det jevnere fordeling mellom menn og kvinner når det gjelder antall seksuelle partnere. Menn og kvinner i Australia, Storbritannia, Frankrike og USA har omtrent samme mengde seksualpartnere. I land som Kamerun, Haiti og Kenya er det vanligere at menn har flere partnere mens kvinner stort sett kun har en. Dette medfører en økt smitterisiko for kvinner i områdene.

- I land der kvinner er forbundet til en mannlig partner vil de i mindre grad ha makt til å be om bruk av kondom, og de vil ofte være uvitende om mennenes sidesprang, sier Wellings.

- Det er svært forskjellige økonomiske, religiøse og sosiale regler som styrer seksuell adferd over hele verden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere