RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knutby frykter for sitt rykte

(Foto Sven-Olof Ahlgren / UNT / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Pinsemenighetens pastor er siktet for drap og drapsforsøk, og skolemyndighetene har gransket om menighetsmedlemmer har drevet ulovlig påvirkning i skolen. Den svenske bygda Knutby er redd for sitt rykte.

Fredag blir det trolig nytt fengslingsmøte for pastor Helge Fossmo (32) i Uppsala. Politiadvokat Elin Blank opplyste torsdag at politiet vil be om to nye uker i varetekt. En 26 år gammel kvinne har sluppet ut av varetekt, og mistanken mot henne er svekket. En annen kvinne sitter fortsatt i varetekt etter at hun har erkjent at hun utførte drapet, melder NTB.

Gransker grunnskolen
Parallelt med Uppsala-politiets etterforskning av drapet på Alexandra Fossmo (23) og drapsforsøket på Daniel Linde (30), har skoleledelsen i Uppsala kommune satt i verk en gransking av grunnskolen i Knutby.

Medier fra hele Skandinavia har plassert seg i bygda for å følge dramaet som utspiller seg.

- Besøkende stanser og tar bilder av hverandre ved byskiltet, mens de ler. Vi må prøve å snu Knutbys rykte før det er for sent, sier skolepolitiker og innbygger i Knutby, Tomas Lindh, til NTB.

Rapport
Skolesjef Per Pettersson i Uppsala kommune sier til NTB at undersøkelsen som er foretatt på Knutby skole er avsluttet. En rapport skal være klar i første uka av mars, og i kjølvannet av den vil mulige nye tiltak bli vurdert.

Sju av 28 lærere på Knutby skole er tilknyttet pinsemenigheten der drapssiktede Helge Fossmo er forstander. I kjølvannet av en anmeldelse fra en tidligere lærer om fysiske overgrep mot en elev, har skolemyndighetene undersøkt om medlemmer av pinsemenigheten har forsøkt å påvirke barna gjennom undervisningen. I tillegg har rektor Lena Nyström-Nilsson forbudt to forsamlingsmedlemmer å arbeide sammen i en klasse.

- Det har vært ulike syn på barn og formidling av kunnskap. Det er blitt tydeligere og tydeligere etter hvert, sier skolesjef Per Pettersson til NTB.

Uenigheten mellom menighetsmedlemmene og resten av lærerstaben tilspisset seg i desember i fjor. Da hadde konflikten gradvis bygget seg opp over tid. I januar kom anmeldelsen fra en tidligere lærer som beskrev hvordan en skoleassistent hadde vært hardhendt ved flere anledninger mot en elev i 4. klasse. Siden er det også kommet for en dag at andre overtramp skal ha skjedd, men disse er ikke anmeldt.

- Ikke bare psykopater
Dette er storm i et vannglass. Det er noen enkelte episoder. Jeg har en sønn i samme klasse som den aktuelle eleven og han har aldri fortalt noe som helst, sier Tomas Lindh.

Ifølge Lindh er innbyggerne i Knutby redde for at bygda skal få stempel som et annerledes og lukket bygdesamfunn, ikke som resten av det svenske samfunnet.

Nå kjemper lokale krefter for å snu inntrykket som de mener pressekorpset har skapt den siste måneden etter drapet.

- Ifølge enkelte skulle man tro at det er 90 psykopatiske pinsevenner i Knutby. Det tror jeg ikke på, sier Lindh.

- Pinsevennene er viktige
Han håper etterforskningen av drapet 10. januar snart er klar, og at en rettssak kan fastslå hva som er skjedd. Han er ikke medlem av pinsemenigheten, men er sterkt opptatt av at lokalsamfunnet ikke skal ødelegges av rykter og myter rundt en gruppe mennesker som utgjør 90 personer av snaut 1.000 mennesker. Selv om han må innrømme at menigheten gradvis har holdt seg mer for seg selv de siste par årene, mener han menigheten er en positiv faktor.

- Sosialt og økonomisk har pinsemenigheten bidratt med mye i Knutby. Religiøst kan jeg ikke si noe om menigheten, men at de har hatt betydning for lokalsamfunnet er sikkert. Jeg håper ikke menigheten blir lagt ned, sier Lindh.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere