Knutby-lærere får advarsel

To ansatte på Knutby skole i Sverige har fått advarsler etter at en rapport avdekket fysiske avstraffelser av elevene på skolen.

Advarslene ble vedtatt av kommuneledelsen i Uppsala mandag kveld. Begge de ansatte som fikk advarsler tilhører den omstridte Filadelfiaforsamlingen i Knutby, som de innblandede i drapssakene i bygda hører til.

De to skoleansatte skal for tiden være sykmeldt, og den ene ble for en tid siden omplassert.

Mulig oppsigelse
Skolesjef Ann-Christine Johansson sier til det svenske nyhetsbyrået TT at det kan bli snakk om oppsigelse dersom en ansatt gjør seg skyldig i en forseelse etter å ha fått en advarsel.

Sju av 28 lærere på den offentlige Knutby skole er tilknyttet pinsemenigheten der drapssiktede Helge Fossmo var forstander.

I rapporten om skolen som ble offentliggjort tirsdag finner granskerne det sannsynliggjort at medlemmer av pinsemenigheten har brukt fysisk avstraffelse av skoleelevene blant annet ved å ta grep om haken og presse dem opp mot veggen og kreve lydighet.

Låst inne
En lærer forteller i rapporten om en episode der en assistent og en lærer låste en gutt inne på et handikaptoalett sammen med dem og holdt ham nede. Gutten ropte "Slipp meg, jeg får ikke puste", og læreren på utsiden hørte så at det ble svart "Du skal adlyde". Læreren som så opptrinnet ropte gjennom døren at de måtte slippe eleven løs, men først da vedkommende hentet rektor ble gutten satt fri.

Flere av de 59 elevene, foreldrene og ansatte som er intervjuet, nevner andre episoder, som at små barn som hadde gjort på seg, skal ha blitt straffet.

De andre medlemmene av pinsemenigheten som jobber på skolen, har også nå sykmeldt seg. I rapporten tilbakeviser de at det har skjedd noe klanderverdig.

Anmeldelse
I kjølvannet av en anmeldelse i januar fra en tidligere lærer om fysiske avstraffelser mot en elev, bestemte skolemyndighetene seg for å undersøke om medlemmer av pinsemenigheten har forsøkt å påvirke barna gjennom undervisningen.

Uenigheten mellom menighetsmedlemmene og resten av lærerstaben om hvordan elevene skulle håndteres tilspisset seg i desember i fjor. Granskerne mener at en del av de ansatte fra pinsebevegelsen har et mer autoritært syn på barneoppdragelse enn de andre ansatte. Ifølge menighetens lære skal barna disiplineres så de oppfører seg underdanig og er stille.

Pinsemenigheten i den lille byen i Sverige kom i søkelyset i januar i år, da den 23 år gamle Alexandra Fossmo ble funnet skutt i senga. Den 32 år gamle norske mannen hennes, pastor Helge Fossmo, sitter nå varetektsfengslet etter drapet. Han er også mistenkt for drap på sin første kone, som ble funnet livløs i badekaret i 1999.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag