RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knytter Krekar-gruppe til London-terrorister

Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
Gruppen som har påtatt seg ansvaret for de to terrorangrepene på London, skal ha hatt kontakt med Ansar al-Islam.

Abu Hafs al-Masri brigaden har de siste månedene blitt knyttet til flere terrorhandlinger. Sist var at gruppen på et nettsted påtok seg skylden for 7. juli-bombene i London, samt det mislykkede angrepet torsdag.

Gruppen har også utpekt Roma, Amsterdam og Danmark som sine neste mål.

I følge tv-kanalen al-Jazeeras profil på gruppen, som er oppkalt etter den egyptiske terroristen Abu Hafs, skal det på slutten av 1990-tallet ha vært tett kontakt mellom gruppen og gruppen Ansar al-Islam, som ble stiftet av mulla Krekar i 2001.

Møttes i Afghanistan
Møtene skal ha skjedd i Afghanistan, ifølge FBI. Innholdet i kontakten mellom de to gruppene er ukjent.

Informasjonssjef Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke uttale seg om PST kjenner til forbindelsen, eller hvordan de vurderer en eventuell norsk terrorforbindelse.

- Frykter påstandene kan misbrukes
Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, sier han ikke kjenner til at Krekar skal ha hatt kontakt med Abu Hafs al-Masri. Han frykter at påstanden kan bli trukket inn i rettsaken som pågår i Oslo tingrett. Mulla Krekar har anket myndighetenes vedtak om at han skal utvises fra Norge.

- Dette er Krekar-saken uvedkommende. Men jeg frykter det kommer til å bli brukt for det det er verdt fra norske myndigheter, sier han.

Meling understreker at en eventuell forbindelse mellom Krekar og Abu Hafs al-Masri så langt ikke har vært et tema under rettsaken.

- Gruppen er splittet opp
- Jeg forholder meg til det Krekar har sagt og det det har vært ført bevis for, sier advokaten.

Han peker på at Ansar al-Islam har splittet seg opp i mange fraksjoner siden mulla Krekar ledet gruppen, og at Krekar har redegjort grundig for dette i retten.

- Jeg er ikke Ansar al-Islams advokat, og kan ikke utelukke alle påstandene som kommer om gruppen. Det jeg forholder meg til, er Krekar-saken, understreker han.

Utpekt som bin Ladens etterfølger
Terroristen Abu Hafs, eller Muhammad Atif, var utpekt som Osama bin Ladens etterfølger, og en av hans døtre er gift med bin Ladens sønn. Abu Hafs fikk kallenavnet al-Masri, som betyr «egypteren». Derav navnet på terrorgruppen Abu Hafs al-Masri.

Abu Hafs var et sentralt medlem i gruppen Islamsk Hellig Krig, som blant annet sto bak drapet på den egyptiske presidenten Anwar al-Sadat i 1981.

Senere på 1980-tallet knyttet Abu Hafs seg til al-Qaida, og ble leder for sikkerheten til terrororganisasjonen. Han ble drept i et amerikansk flyangrep i Afghanistan 16. november 2001, og terrorgruppen tok hans navn og kallenavn.


- Frynsete rykte
Terroreksperten Anders G. Romarheim sier til TV 2 Nettavisen at Abu Hafs al-Masri brigaden er en gruppe med et svært frynsete rykte.

- De påtar seg skylden for mye rart, og har beviselig løyet tidligere. Men det er klart vi ikke kan utelukke at det stemmer, når de er den eneste gruppen som påtar seg ansvar for angrepene mot London, sier han.

Diskuter saken i Veggavisen her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere