*Nettavisen* Nyheter.

Knytter svertekampanje til Bush

Foto: (Foto: Reuters/Scanpix)

Demokratenes presidentkandidat John Kerry mener at gruppen som står bak kampanjen hvor hans Vietnam-innsats trekkes i tvil, har ulovlige bånd til president George W. Bush.

21.08.04 10:56

Kerry ber nå den føderale valgkommisjonen om å stanse annonsene fordi han mener de på ulovlig vis er samordnet med valgkampanjen til Bush. Vietnam-veteranene som står bak kampanjen, hevder at Kerry lyver om sin Vietnam-innsats og at han urettmessig ble dekorert for tapperhet og for å ha blitt såret i kamp.

I TV-annonsene, som er finansiert av en republikansk finansmann i Bushs hjemstat Texas, heter det at det ikke var noe skyting den dagen Kerry skal ha reddet livet til flere soldater.

- Forbindelser til Bush
Kerry-kampanjen hevder at det er «overveldende beviser» for at gruppen koordinerer pengene de bruker på annonser og andre aktiviteter med Bush-kampanjen.

New York Times skrev fredag at det er et «nett av forbindelser» mellom veteranene bak annonsen og Bush-familien, høyt profilerte Texas-politikere og Bushs nærmeste politiske rådgiver, Karl Rove.

- Fjollete
Anklagen blir tilbakevist som fjollete av talsmannen for Bush-kampanjen, Scott Stanzel. Bush-kampanjen hevder Bush ikke støtter annonsekampanjen, og at han må finne seg i anklager fra demokratisk side om at han ikke fullførte militærtjenesten.

Kerry tok denne uka selv et oppgjør med det han mener er en svertekampanje.

- De er en front for Bush-kampanjen. Og det faktum at Bush ikke vil ta avstand fra det de driver med, sier alt: Han vil at de skal gjøre skittarbeidet, sa Kerry i en tale til et landsmøte for brannmenn i Boston.

Endret forklaring
Washington Post meldte torsdag at tidligere løytnant Larry Thurlow, en av sponsorene av kampanjen mot Kerry, sa noe helt annet under krigen enn han gjør i dag. Da var Thurlow også var kaptein på samme type militærbåt som Kerry.

Militærpapirene hans viser at han fortalte om intens skyting den dagen Kerry reddet sine kameraters liv, og at skytingen rammet alle de fem båtene i gruppa.

Også krigsveteraner som bor i Vietnam, blander seg nå inn i striden om Kerrys militære fortid. I hovedstaden Hanoi har amerikanere begynt å selge T-skjorter til støtte for Kerry. De har påskriften: «Amerikanere i utlandet for Kerry», og blant kjøperne er japanske turister, ifølge Chuck Searcy, som tjenestegjorde ett år under Vietnamkrigen.

Målet med T-skjortene er å «slå tilbake mot løgnene om Kerrys Vietnam-innsats», opplyser Searcy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.