Kobler vaksine til nervesykdom

Foto: John Amis (AP)

Frykt for at svineinfluensa-vaksinen øker risikoen for utvikling av nervesykdom.

16.08.09 18:17

Det britiske helsetilsynet er bekymret over bruken av svineinfluensa-vaksinen.

Daily Mail skriver at et brev som har lekket ut fra fra britiske myndigheter til seniornevrologer, inneholder en advarsel om at svineinfluensa muligens kan kobles til økt risiko for å utvikle den paralyserende nevrologiske sykdommen, Guillain-Barrés syndrom (GBS).

Det fryktes nå at svineinfluensa-vaksinen kan ha bidratt til å trigge tilfeller av GBS. Det britiske helsetilsynet har nå bedt leger om å holde utkikk etter sykdommen.

GBS angriper nervesystemet, og forårsaker lammelser og pustebesvær - som kan være dødelig.

Brevet - som er sendt til rundt 600 nevrologer den 29. juli, gir tydelig uttrykk for bekymring over at vaksinen i seg selv kan forårsake alvorlige komplikasjoner.

Henviser til dødsfall i USA
I brevet er det referet til en svineinfluensa-lignende vaksine, som ble brukt i USA i 1976.

Over 40 millioner voksne amerikanere ble massevaksinert mot svineinfluensa, etter at en rekrutt døde i Fort Dix, New Jersey.

Det viste seg at flere døde av vaksinasjonen, enn av svineinfluensa.

500 tilfeller av de vaksinerte fikk GBS, og 25 av dem døde av komplikasjoner etter vaksinen.

Vaksinasjonen ble stanset kun 10 uker etter at linken mellom GBS og vaksinen ble klar, og den amerikanske regjeringen ble tvunget til å betale millioner av dollar i erstating.

Svineinfluensaviruset i den nye vaksinen skal være litt annerledes enn 1976-viruset, men det finnes likevel en bekymring over økte tilfeller av GBS i forbindelse med dagens vaksine.

GBS kobles til både vaksinen og influensaen
Nevrologer er ikke enige om det er vaksinen eller influensaen som kan kobles opp mot tilfellene av GBS.

Foto: Folkehelseinstituttet

Det er antatt at risikoen for GBS normalt kun vil ramme 1 av en milion vaksinerte. Men GBS har også blitt koblet til de som har blitt friske etter et influensaangrep av uansett type, skriver Daily Mail.

- Vi forventer ikke at GBS er koblet til vaksinen, men heller til sykdommen, som vil gjøre vaksinasjonen enda viktigere, sier en talsmann ved det britiske Helsetilsynet, skriver Daily Mail.

Det britiske British Neurological Surveillance Unit (BNSU), har blitt spurt om å nøye overvåke ethvert tilfelle av GBS ettersom vaksinasjonen svineifnluensa blir igangsatt neste måned.

Svineinfluensa-vaksinen vil bli gitt til over 13 millioner i Storbritannia som blant annet lider av astma, diabetes, hjertesykdommer og har som har svakt immunforsvar, skriver SkyNews.

Daily Mail siterer en av nevrologene: - Jeg vil ikke ha svineinfluensa-vaksinen, på grunn av risikoen for GBS.

- Vi har vært klar over risikoen
Divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Hanne Nøkleby, nevner også eksempelet fra 1976 til Nettavisen.

- I forbindelse med vaksinasjonen den gang, fremkom det flere GBS-tilfeller som gav grunn til å tro at hang sammen med vaksinen, sier hun.

Hun forteller at dette har Folkehelseinstituttet vært klar over.

- Risikoen for å få GBS etter vaksinasjon er i dag liten. I dag er eggene man bruker til å dyrke vaksinen, mye bedre kontrollert, sier Nøkleby.

Hun mener at hendelsene i 1976 kan ha sammenheng med forurensing i dyrkingen av vaksinen. - Dermed kan forurensingen ha vært årsaken til GBS-tilfellene, og ikke det aktive stoffet, sier Nøkleby.

Nøkleby understreker at risikoen for å bli kraftig angrepet av svineinfluensa, er større en risikoen for å utvikle GBS som følge av vaksinasjon.

- Dette mye på grunn av streng kontroll, hvor blant annet produsentene har overvåkingssystem som vil oppdage tilfeller dersom det skulle skje, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.