*Nettavisen* Nyheter.

Kobling mellom 11/9 og Madrid-bombene

Foto: (Scanpix/Pablo Torres Guerrero-El Pais)

En av de tre som skal ha lagt planene for 11. september-angrepene i USA i 2001, skal være identisk med den som ga ordre om angrepet i Madrid 11. mars i år.

28.11.04 19:00

Dette er den klareste forbindelsen FBI hittil har funnet mellom 11. september-angrepene og togbombene i Madrid, skriver en spansk avis søndag.

Kilder i FBI skal ha sagt til spanske etterforskere at en av de tre mennene som skal ha planlagt 2001-angrepene, oppholdt seg i Spania. Samme mann skal også ha vært involvert i togbombene, som krevde 191 menneskeliv i mars i år.

Det er avisen ABC som skriver dette i dag, ifølge Reuters.

191 personer ble drept og 1900 skadd i terroraksjonen som skjedde bare tre dager før Spania skulle gå til valg. I videoopptak har terrorister som sier de har tilknytning til al-Qaida, tatt på seg ansvaret for bombene, som skal ha vært en hevn for at Spania sendte soldater til Afghanistan og Irak.

Det er lenge siden amerikanske etterforskere konkluderte med at angrepene mot New York og Washington i 2001 delvis var blitt planlagt i Spania.

Den ene av kaprerne, Mohammed Atta, var i Spana i juli 2001 for å møte to menn. En av dem var Ramzi bin al-Shaibah. Den andre er ikke identifisert.

Ifølge ABC tror etterforskere nå at også en tredje person var involvert. Han skal ha vært den som i desember 2003 grunnla en al-Qaida-celle i Europa, med den hensikt å utføre angrepet som spanjolene nå kaller «vårt 11. september».

Etterforskere har ennå ikke brakt på det rene hvem den ukjente tredjepersonen er, men mistanken peker mot en av Mustafa Setmarians underordnede.

Setmarian (45) antas å være lederen for Madrid-gruppen og som også kan være al-Qaidas øverstkommanderende i Europa.

Amerikanske myndigheter utlovet 18. november en belønning på 5 millioner dollar til dem som har informasjon som kan føre til at Setmarian blir pågrepet.

Setmarian, som opprinnelig kommer fra Syria, var også før togbombene i mars etterlyst i Spania for andre forhold. Han er også etterlyst i Interpol.

Rundt 30 personer er pågrepet i forbindelse med Madrid-bombene. Sju mistenkte er døde, mens to til tre andre fortsatt er på frifot.

En mindreårig person er dømt i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.