*Nettavisen* Nyheter.

Kofi Annan frykter brexit kan true freden i Europa

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan synes det er rart at ikke EUs fredsbevarende rolle var sterkere fremme under avstemningen om Storbritannias medlemskap. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

- Hvis EU faller fra hverandre som følge av Storbritannias uttreden, så kan det være en fare for freden i Europa.

27.06.16 20:57

LAUSANNE (Nettavisen): Nobelprisvinneren og den mangeårige generalsekretæren i FN advarer EU mot å falle fra hverandre.

- Når Storbritannia går ut, blir det desto viktigere for de 27 andre medlemslandene å finne sammen, sier Annan.

Nettavisen møtte den tidligere FN-toppen ved handelshøyskolen IMD i Lausanne, Sveits, der han snakket for over 400 næringslivsledere for hele verden. Som alltid rolig, velformulert og avbalansert - og med full oppmerksomhet fra salen.

- Skapt etter to verdenskriger
I over en time svarte 78-åringen på alt fra spørsmål om livsstil til dramatiske hendelser i hans periode.

Også Kofi Annan ble tatt på sengen av valgresultatet i Storbritannia: - Da jeg la meg, spådde jeg at det ble jevnt, men flertall for å bli i EU. Jeg våknet til et sjokk, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mer enn 400 toppledere fra hele verden fulgte samtalen med Kofi Annan. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Etter Annans oppfatning har EU vært en stor suksess i å skape fred i Europa, som en viktig institusjon etter to verdenskriger. - I dag er det ingen som ser for seg en ny verdenskrig i Europa. Likevel er jeg overrasket over at ikke fredsaspektet var lenger fremme i valgkampen, sier Annan.

- Ikke et uhell, men misnøye
Under sitt møte ved verdens næringslivsledere trakk Kofi Annan frem Norge og norsk skole, som bruker Nobels fredspris i undervisningen.

Slik han ser brexit, så er det en konsekvens av at politikerne har brukt EU som en unnskyldning og en skyteskive i en årrekke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kofi Annan advarer mot en utvikling der EU faller fra hverandre etter Storbritannias utmeldelse. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

- Brexit var ikke et uhell, men uttrykk for en dyp misnøye med situasjonen, sier Annan, og peker på flertallet for å melde seg ut i mange deler av landet som sliter økonomisk.

Kofi Annan påpeker at det var flertall for EU i London, men klart flertall for utmeldelse i deler av landet med svak økonomisk utvikling.

På topp og bunn
Annan holder frem FNs tusenårsmål som sin største opptur, og krigen i Irak som det verste som skjedde i hans periode.

Etter at han gikk av, har Kofi Annan arbeidet som fredsutsending både i Kenya og i Syria. For temmelig nøyaktig fire år siden forhandlet han frem en fredsplan ikke langt unna der han snakket i dag - men Geneve-avtalen som gikk ut på å bytte ut Assad i Syria fikk ikke oppslutning.

- Jeg mistet støtten på vei til Damaskus, sier Annan, og viser til at planen nå er tatt opp igjen etter fire år med ødeleggelser og død. - Det vil ta en generasjon å løse situasjonen og gjenoppbygge.

Må reformere FN
Etter hans oppfatning må FN reformeres, og spesielt sikkerhetsrådet.

- FN er skapt etter den geopolitiske situasjonen som eksisterte i 1945, men som nå er helt forandret. Sikkerhetsrådets faste medlemsland må akseptere en reform hvor nye mektige land får en plass, men det er vanskelig så lenge de har veto, sier Kofi Annan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Handelshøyskolen IMD i Lausanne utdanner næringslivsledere fra hele verden. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

- Trenger åtte timers søvn
I motsetning til andre ledere som hevder at de klarer seg med tre-fire timers søvn, har Kofi Annan et godt sovehjerte: - Jeg klarer meg ikke med mindre enn syv-åtte timers søvn, og synes det er viktig at ledere kjenner etter når de er slitne, og sørger for å få hvile. Ellers kan de ta veldig feil beslutninger, sier Kofi Annan.

- Men hvordan klarer du å være så rolig i alle situasjoner?

- Trikset er å lytte og la folk snakke. Er du tålmodig nok, hender det at de snakker seg selv ut av problemer. Og du må for all del ikke la deg friste til å bryte ut og si noe preget av sterke følelser, er Kofi Annans råd til verdens næringslivsledere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.