Gå til sidens hovedinnhold

Kokain-konge utlevert til USA

Panama utleverte onsdag den colombianske kokain-kongen Arcangel de Jesus Henao Montoya til USA, der han trolig må tilbringe resten av livet bak fengselsmurene.

Henao Montoya ble sist helg pågrepet i det lovløse jungelområdet Darien på grensa mellom Panama og Colombia, der han skal ha skjult seg i månedsvis.

Myndighetene i Panama opplyste straks at han ville bli utlevert, men det var uklart om han ville bli sendt hjem til Colombia eller til USA.

Overrasket
Onsdag opplyste utenriksdepartementet i Panama at landet hadde mottatt en begjæring om utlevering fra USA, og at denne var etterkommet.

Den raske utleveringen overrasket Henao Montoyas forsvarere i Panama, som ikke engang rakk å møte sin klient før han ble satt på flyet nordover.

- Jeg skjønner ikke hvordan de har tenkt å forklare dette. Jeg ble ikke orientert om dette, sier forsvareren Carlos Carrillo.

Verdens største
Henao Montoya anklages for å være nestkommanderende i det såkalte Norte del Valle-kartellet, som har base i den colombianske byen Cali og regnes for å være verdens største kokain-leverandør.

Henao Montoyas bror Orlando ble på 1990-tallet regnet som Colombias mektigste kokain-konge, fram til han overga seg til myndighetene i 1997. Året etter ble han drept i fengselet.

Henao Montoya steg deretter i gradene, og er ettersøkt av USA for å ha skipet store mengder kokain nordover.

Utlevering til USA regnes som verst mulig straff for narkotikamafiaens bakmenn i Colombia, som i hjemlandet ofte "kjøper" seg særdeles gunstige soningsforhold.

(NTB-Reuters)

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus