Karin Michels er epidemiolog ved Harvard. I en forelesning publisert på nett, omtaler hun kokosolje som «et av de veste tingene du kan spise og det er like godt for folkehelsen som «ren gift».

- Hun tar nok litt sterkt i og det er nok for å vekke folk. Det er mulig at det trengs, for det er et marked for kokosolje og krefter bak som forsøker å forklare at kokosolje er så sunt, sier professor Kjetil Retterstøl ved seksjon for klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo.

Michels holdt foredraget «Kokosolje og andre ernæringsfeil» ved universitetet i Freiburg. Det er publisert her på YouTube, sett over en million ganger og sitert i britiske The Guardian.

Kokosolje inneholder 80 - 90 prosent mettet fett. Det er dobbelt så mye som i smult, og 60 prosent mer enn i biff-fett.

Selges som sunn mat

Michels uttalelser står i grell kontrast til budskapet du får på nett.

«Kokosolje er blitt kjent som et mirakelprodukt, som kan brukes til alt! Ikke bare kan det brukes til å lage god mat» skriver Sunkost.no.

Gymgrossisten selger kokosolje som «kosttilskudd eller som smaksetter i matlaging».

Proteinfabrikken selger produktet med teksten: «...ren naturlig kokosolje med en unik sammensetning. Den inneholder et bredt spekter av vitaminer, mineraler og antioksidanter».

Vanlig dødsårsak

Retterstøl er kjent med Michels foredrag og sier at budskapet er kjent.

- Spiser man mye mettet fett over lang tid, så øker det sjansen for hjerte og karsykdommer betraktelig. Hjerte- og karsykdommer er den vanligste årsak til død i den vestlige verden. I Norge dør cirka 1000 personer før de rekker å bli 65 år av hjerte- og karsykdommer. Hvis du sammenligner det tallet med antall drepte i trafikken, så ser du at dette er veldig store tall, sier Retterstøl.

Han sier at målsettingen i den vestlige verden er å få ned inntaket av mettet fett til 10 energiprosent. Altså: Spiser du 2000 kalorier om dagen, så bør bare 200 av dem være mettet fett.

- Da skal det ikke mye kokosolje til før du er over den grensen, sier Retterstøl. Han poengterer altså at kokosolje ikke er ren gift, og at all mat er farlig hvis du får i det for mye, også vann. Når det gjelder kokosolje så er altså grensen for usunn mengde betydelig mindre enn vann.