*Nettavisen* Nyheter.

Kollegaens røyk dreper 600 i året

11 ganger så mange som tidligere antatt dør hvert år som følge av passiv røyking i Storbritannia. Nå blåser det opp til kamp om et lovforbud mot røyking på arbeidsplassene.

02.03.05 14:25

Ny forskning viser at passiv røyking er langt farligere enn tidligere antatt. Totalt dør 11.000 briter hvert år av skader de er påført gjennom andres røyking, viser studien som er publisert i legetidsskriftet The British Medical Journal.

Tallet er 11 ganger høyere enn estimatet fra Den britiske legeforeningen for bare tre år tilbake.

Second-hand
Studien oppgir også for første gang statistikk over ofre for andres røyking på arbeidsplassen.

  • 600 briter dør hvert år av sigaretter de ikke holder i selv - såkalt second-hand-smoking.

Ledende forskere sier til BBC at funnene viser behovet for et fullstendig forbud mot røyking på alle arbeidsplasser.

Diskuterer forbud
Til forskjell fra arbeidstakere i land som Norge, Sverige og Italia, kan britene fortsatt fyre opp sigaretter og piper hvor de måtte ønske. Men dagene kan være talte for den liberale holdningen.

I november kom lovforslaget om et et generelt forbud mot røyking på alle arbeidsplassser med unntak av puber som ikke serverer mat. Og i slutten av denne måneden legges lovforslaget for Overhuset.

- Det er klart at et forbud mot røyking på alle arbeidsplasser i Storbritannia kan forebygge mange hundre dødsfall hvert år, sier forfatter av den ferske studien, Konrad Jamrozik, til BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/AP

- Bedragersk
Men røykernes lobbyister er naturlig nok på krigsstien. Simon Clark, leder for gruppen Forest, sier til BBC at avviket mellom de siste tallene og statistikken som legeforeningen tidligere har fremlagt, demonstrerer at ingen kan tallfeste konsekvensene av passiv røyking.

- Dette er gjetninger, statistikk som er kastet frem uten noen holdepunkter i virkeligheten, torndner Clark.

- Det er bedragersk å rope på et totalforbud av røyking i offentlige rom basert på statistiske gjetninger, ikke fakta.

Annonsebilag