RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Kom dere unna, USA»

Sist oppdatert:
Papua Ny-Guinea ba USA komme seg av veien, eller virkelig ta styringen i kampen for klimaet. Det fungerte. Se video.

USA tok under lørdagens plenumsmøte under miljøkonferansen på Bali ordet for å informere om at kompromissforslaget om et utkast til den nye forhandlingsrunden om en ny klimaavtale ikke tilfredsstilte amerikanernes ønsker. Det ble møtt med enorm piping fra salen med representanter fra 190 nasjoner, og mest av alt kanskje øygruppen Papua Ny-Guinea.

Sterke ord
De gikk straks i strupen på amerikanerne med sterke fraser og fikk med det med seg salen på å pipe ut amerikanernes beslutning.

- Vi ba om lederskap. Det er en gammel frase som sier: Hvis du ikke er klar for å lede, kom deg ut av veien. Og vi sier til USA at vi ønsker deres lederskap, men hvis dere av en eller annen grunn ikke er klare for dette, vær så vennlige: Ikke stå i veien for oss, sa øygruppens delegat på klimakonferansen på Bali.

Det fikk de amerikanske representantene til å ta nok en runde internt, før de bestemte seg for å likevel godkjenne kompromissforslaget om et forhandlingsutkast til arbeidet mot en ny klimaavtale.

- Svært engasjert
Paula Dobriansky var USAs representant på konferansen, og tok til orde under en halvtime etter regnskogøyas delegats ordbruk. Da var budskapet noe annet.

- USA er faktisk svært engasjert i klimasaken, og vi vil bare forsikre oss om at vi alle vil samarbeide om dette. Så når det er sagt, ordstyrer, la meg si til deg at vi vil gå fremover og slutte oss til konsensusen, sa hun, etterfulgt av trampeklapp i salen.

- Avgjørende skritt
Også de norske politikerne pustet lettet ut da møtet, som allerede var en et halvt døgn på overtid, var over.

- Jeg er glad for at vi nå har fått på plass en avtale på Bali. Det veikartet som nå er vedtatt, er et avgjørende skritt for å få kunne begynne forhandlinger om omfattende reduksjoner i de globale utslippene, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

- Vi skulle gjerne sett sterkere og mer forpliktende formuleringer i veikartet fra Bali, men det viktigste er at grunnlaget for å kunne få til en global avtale i København i 2009, er på plass, sier Stoltenberg.

Han vil at Norge skal være en pådriver for å få til en mest mulig ambisiøs og omfattende avtale.

Svært lettet
Dermed er veien åpen for en reell forhandlingsrunde om en ny klimaavtale som kan erstatte Kyoto-avtalen. Det varmer en norsk miljøministers hjerte. Lørdag morgen tikket pressemeldingen fra miljø- og utviklingsdepartementet inn, der det gis uttrykk for at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er svært tilfreds med konklusjonen på Bali.

Vedtaket er likevel mindre ambisiøst enn hva både Norge og EU forsøkte å få til. Henvisningen til behovet for tallfestede utslippskutt i 2020 er blant annet kun blitt til en fotnote. Det var umulig å få USA til å godta konkrete tall i vedtaket.

Henvisningen til FNs klimapanel, som slår fast at store kutt i utslippene av klimagasser må til for å unngå farlige klimaendringer, fikk imidlertid stå. Dette veikartet åpner nå for forhandlinger om ulike typer virkemidler for å redusere utslippene både i industriland og utviklingsland, dessuten nødvendige tilpasninger til klimaendringene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Vi ønsket klarere mål og tydeligere tale. Det er stor avstand mellom befolkningens forventninger og det som ble oppnådd her på Bali. Men det er positivt at landene er enige om å referere til FNs klimapanel. De innser at grunnlaget for det videre arbeidet er et behov for store kutt i utslippene av klimagasser, sier Erik Solheim i pressemeldingen. Han viser også til at veikartet fra Bali åpner for løsninger som Norge arbeider for.

- Gjenstår mye arbeid
Der en forhandlingsgruppe som skal legge frem sitt forslag i København i desember 2009. Solheim og Norge arbeider for at dette skal munne ut i en ny klimaavtale som reflekterer de dramatiske utfordringene verden står overfor.

- Det gjenstår mye hardt arbeid, og mange konflikter må løses for at det avgjørende København-møtet skal bli en suksess. Utviklingen videre bestemmes av om det er politisk vilje til å ta tak i problemene, mener Solheim.

Han legger heller ikke skjul på at USA er et nøkkelland, og at det derfor var avgjørende å få supermakten med på lasset i sluttspurten på Bali. Mandatet fra Bali legger også rammer for hvordan u-landene skal bidra videre. Uten en effektiv begrensning av utslippene også fra denne gruppa vil det ikke være mulig å unngå farlige klimaendringer.

På møtet i Bali ble det også enighet om rammer for tidlige tiltak mot utslipp fra avskoging og forringelse av skog, samt at konferansen har besluttet å opprette et strategisk program for å styrke arbeidet med teknologioverføring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere