Kongen hedret veteranene

- Dere gjorde det umulige mulig. Dere fortjener vår store takk, sa kong Harald i sin tale til de norske veteranene i Normandie.

05.06.04 21:54

Haakon Lunde var med på landgangen i Normandie da båten hans ble senket.

Kong Harald lånte den franske krigsflyger og forfatter Antoine de Saint-Exupérys ord "De lyktes, for de visste ikke at det var umulig ", da han hedret veteranene lørdag.

– Ingen kan bedre enn dere bære vitnesbyrd om det som skjedde, og om hva det kostet. Uten deres ukuelige vilje og innsats ville vi ikke ha vunnet freden, sa kong Harald.

Kongen, statsminister Kjell Magne Bondevik, Frankrikes statsminister Jean-Pierre Raffarin, samt den norske forsvarsministeren og forsvarssjefen var til stede under den fransk-norske seremonien i landsbyen Villons-les-Buissons, der det står et monument til minne om norsk innsats under den andre verdenskrigen.

Bånd til Frankrike
Kong Harald minnet om at Norges og Frankrikes krigshistorie ble vevet sammen ved Narvik i 1940.

- Både Norge og Frankrike var okkupert av nazi-Tyskland. Vi lærte hva ufrihet og undertrykkelse betyr, sa kongen.

Han trakk fram den norske innsatsen under landgangen i Normandie, og kom naturlig nok innom flyvåpenet, som fikk feltbase i Villons-les-Buissons. Det er også grunnen til at det norske minnesmerket, som ble avduket av kong Olav under 40-årsmarkeringen i 1984, står der.

Kongen understreket også samarbeidet mellom Norge og Frankrike i NATO og i operasjoner for fred og sikkerhet på Balkan og i Afghanistan. Til slutt trakk han fram forsoningsprosessen mellom Frankrike og Tyskland.

– Når vi i morgen markerer 60-årsminnet for landgangen, vil Tysklands forbundskansler for første gang være med. Det markerer det fellesskap vi står i når vi skal bygge fremtidens Europa, sa kong Harald.

– Kongen gjorde en fantastisk jobb i dag. Og så har han et like fast håndtrykk i dag som tidligere, sa en begeistret og smilende Gunnar "Kjakan" Sønsteby (86) etterpå.

Vil aldri glemme
Den franske statsministeren Jean-Pierre Raffarin trakk i sin tale også fram Norges og Frankrikes felles prøvelser.

– Frankrike vil aldri glemme den rollen deres land spilte under frigjøringen av Europa og under frigjøringen av Frankrike, sa Raffarin.

Han kom innom Narvik, og hedret videre både den norske motstandsbevegelsen og Handelsflåten.

For flere av veteranene var lørdagens seremoni en anledning til å minnes tiden i Villons-les-Buissons.

86 år gamle Wilhelm Mohr, senere sjef for Luftforsvaret, var med som flyger her for 60 år siden.

– Det er litt underlig å være tilbake. Vi var 750 mann og 300 kjøretøy her. Det var litt av en tid, sa Mohr, som blant annet husker hvordan nordmennene kastet seg over umoden frukt og endte med diaré.

– Det var en utfordring å hindre epidemier, ikke minst fordi det var en del dårlig nedgravde lik i området, forteller Mohr.

– En sterk opplevelse
Også statsminister Kjell Magne Bondevik var grepet av lørdagens seremoni.

– Jeg synes det er en stor og sterk opplevelse, sa statsminister Kjell Magne Bondevik til NTB.

– Det at Tyskland er invitert er jo et veldig klart uttrykt for at forsoningen i Europa nå er fullført, og kanskje det også kan ha en positiv virkning på forholdet over Atlanteren i den aktuelle situasjonen mellom Frankrike og USA hvor det jo har vært spenninger i den senere tid, sa Bondevik.

Den norske statsministeren benyttet for øvrig møtet med sin franske kollega til å ta opp laksestriden mellom EU og Norge. Andre spørsmål knyttet til Afghanistan, Midtøsten og det forestående EU-toppmøtet håpet han å få diskutert med flere av stats- og regjeringssjefene under hovedmarkeringen søndag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag