*Nettavisen* Nyheter.

Kongen i Nepal vakler

Nepals kong Gyanendra kryper delvis til korset, men opposisjonen er ikke fornøyd.

21.04.06 18:12

Kongen lover å gjeninnføre flerpartidemokrati i landet og ber de syv største partiene velge en statsminister snarest mulig. Men opposisjonen er ikke fornøyd.

Det er 14 måneder siden kong Gyanendra tok all kontroll i landet og utløste en blodig politisk krise. Etter to uker med intense demonstrasjoner og gjentatte portforbud må nå Gyanendra - i hvert fall delvis - krype til korset og la flere stemmer slippe til.

TV-annonserte demokrati
«Utøvende makt ... skal, fra denne dag, føres tilbake til folket,» sa Gyanendra i en tale kringkastet på det statlige TV-selskapet og i en radiosending fredag, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Det er usikkert om dette innebærer at kong Gyanendra vil gi fra seg all makt eller selv gå av, og andre politikere har vært opptatt i møter og utilgjengelige for kommentarer etter at uttalelsen ble fremlagt.

Demonstrasjonene fortsetter
Tidligere på dagen hadde minst 100.000 demonstranter fylt gatene i Katmandu, og også etterpå strømmet folk til gatene, dels i glede over kunngjøringen og for å hylle demokrati, dels for å kreve at kong Gyanendra skal forlate landet.

«Vi har vunnet valget, men må fremdeles vinne krigen,» sa en av demonstrantene til AP. Det er lite som tyder på at folk flest stoler på kongens løfter, eller er overbevist om at han vil gå langt nok i å innføre demokrati.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.