Gå til sidens hovedinnhold

Kongen: - Ingen ny kald krig

Kong Harald mener ordskiftet mellom Russland og de vestlige landene handler om at Russland nå har blitt en stormakt igjen.

Kongen kommenterte diskusjonen som i hovedsak pågår mellom USA og Russland under sitt statsbesøk i Helsingfors tirsdag.

- Det vi nå opplever, er dels at man forsøker å beskytte sin egen handel. Dels handler det om at Russland er blitt en stormakt igjen, sier den norske monarken.

Han sier videre at vi ikke er på vei inn i en ny kald krig.

Debatt om rakettskjold
Ordskiftet mellom russiske myndigheter og de vestlige landene blusset opp da etter amerikanske planer om å bygge et rakettskjold i Europa ble offentliggjort. Raketter for å skyte ned eventuelle raketter som angriper Europa eller USA skal etter planen utplasseres i Polen og et radarsystem for å styre dem skal utbygges i Tsjekkia.

Det er dette russerne har reagert kraftig på, og denne uken sa Vladimir Putin at han ville rette raketter mot europeiske mål om amerikanerne fortsatte planleggingen av rakettforsvaret.

Vil heller samarbeide
USAs president George W. Bush svarte tirsdag formiddag på Putins bekymringer med at Russland ikke er USAs fiende. Han vil heller at de to stormaktene skal samarbeide om et rakettskjold.

- Den kalde krigen er over. Den tok slutt, sa Bush

Kong Harald beskrev forøvrig forbindelsene mellom Norge og russernes nøytrale naboland, Finland, som svært godt og forholdet til president Tarja Halonen som normalt.

Reklame

Dette gir du til morsdagen