*Nettavisen* Nyheter.

Kongo åpner for utlevering

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Men de pårørende må godta en erstatning.

03.09.10 06:06

Myndighetene i Kongo åpner for utlevering av de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland, melder NTB.

Betingelsen er at de to betaler en erstatning de pårørende godtar, opplyser departementsråd Morten Ruud fra Justisdepartementet til nyhetsbyrået.

Ingen konkrete summer

- Kongolesiske myndigheter setter som betingelse at Moland og French blir enige med de pårørende i saken om et rimelig erstatningsoppgjør. De har sagt at når det er på plass, er det ikke noe formelt i veien for en utlevering, sier Ruud.

Han har ledet den norske delegasjonen i to møter med myndighetene i Kinshasa denne uken.

Det er ikke diskutert noen konkrete erstatningssummer, men det er på det rene at det ikke skal være snakk om så høye summer som har figurert i rettssakene mot de to.

- Det blir opp til de to partene å bli enige om, sier Ruud til NTB.

Tar ingen gleder på forskudd

Hjemme hos moren til Joshua, tar Kari Hilde French nyheten med fatning.

- Dette høres positivt ut, sier hun til Nettavisen.

Hvordan prosessen videre går før eventuelt de to dødsdømte nordmennene er hjemme er hun mer usikker på.

- Det spørs hvor mye enken til den drepte sjåføren krever som erstatning. Vi får høre hva det kan være, før vi kan si noe mer. Jeg tar ingenting på forskudd når det gjelder Kongo, sier Kari Hilde French.

Opptur
Torsdagens meldinger fra samtalene mellom norske og kongolesiske myndigheter kommer bare noen dager etter at partene satt seg ned rundt bordet. Det ser French på som en aldri så liten opptur etter de lange rettssakene.

- Norske myndigheter har hele tiden sagt at de ville ta opp mulighetene rundt utlevering etter at det var kommet en rettskraftig dom. Etter 19. juli har det vært flere utsettelser fra kongolesisk hold, men etter at samtalene begynte i går har jo dette gått fort.

Norske og kongolesiske justismyndigheter vil forhandle om hvor lang soningen eventuelt blir i Norge. En erstatningsavtale med enken til den drepte er det advokat Morten Furuholmen som skal jobbe med.

- Jeg kan ikke kommentere nå hva som vil være et realistisk beløp eller hvordan det skal betales. Men det er klart at det må bli på et helt annet og lavere nivå enn de fem millionene dollar - om lag 30 millioner kroner - som blir trukket fram i dommen. Hvis det beløpet skulle bli stående, har utleveringsavtalen ingen verdi, sier advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.

Når det gjelder en fengselsstraff i Norge, forventer han en soningsavtale som er betydelig lavere enn 21 år.

Dødsdom
Moland og French har sittet fengslet i Kongo siden de ble pågrepet i fjor sommer, anklaget for å ha drept sjåføren deres, Abedi Kasongo. Han ble funnet skutt 5. mai. I tillegg til drapsanklagen ble de to tiltalt for blant annet spionasje.

Moland og French ble stilt for en militærdomstol i Kisangani og funnet skyldige i anklagene i september. En anke ble ikke tatt til følge, og dommen ble opprettholdt 3. desember. Siden da har de to sittet i fengselet i Kisangani.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.