Gå til sidens hovedinnhold

- Kongressen er kjøpt og betalt

Amerikanerne skylder på BP og antyder at oljeselskapet ikke vil overleve oljekatastrofen.

USAs innenriksminister Ken Salazar mener BPs fremtid står på spill som følge av oljeutslippet i Mexicogolfen.

Mens det legges en stor innsats i å forsøke å stanse spredningen av oljeutslippet, som truer kysten av fire amerikanske delstater, varsler den amerikanske innenriksministeren at BP som selskap kan være truet, skriver Times Online.

- Ut ifra mine egne observasjoner er det blitt gjort meget store feil av selskapene som er involvert i denne ulykken, sier Salazar.

BP leaset oljeriggen Deepwater Horizon, som havarerte 20. april etter en eksplosjon, og holdes derfor ansvarlig for katastrofen som utspiller seg i Mexicogolfen.

Han anklager oljegiganten BP og deres partnere i Deepwater Horizon-plattformen, for å ha gjort så store feil at liv i stor grad står på spill.

- Gjør de nå alt som står i deres makt? Jeg håper det, sier han.

Professor i petroleumsøkonomi ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, Øystein Noreng, mener det er smålig av Salazar å legge all skylden på BP.

- BP er for stort til å gå konk. I USA er det fristende å legge skylden på BP, og BP bør selvfølgelig få svi. Men hvis det bare er BP som ryker, så løser ikke det problemet, sier Noreng til Nettavisen.

Trenger nye rammebetingelser
Noreng mener det bare vil føre til at et nytt oljeselskap overtar driften i området, og operere under akkurat de samme sikkerhetsbetingelsene som BP opererte under.

- Det USA trenger er nye rammebetingelser for oljeboring, understreker han.

I Norge er det vanlig med akustiske ventiler i borehullet. I en nødsituasjon skal denne ventilen kunne stenges av for å unngå at oljen skal slippe ut av borehullet.

- Det som er viktig å få fram i denne saken, er at i Norge er det sikkerhetsanretninger, såkalte akustiske ventiler, i alle borehull. Det betyr at man kan stenge røret fra avstand. I USA er det fremmet forslag om å innføre lignende rammebetingelser, sier Noreng.

- Men dette har de sagt nei til fordi Kongressen er kjøpt og betalt. I USA kan du leie politikere i mye lettere grad enn du kan i Norge, sier Noreng.

Noreng mener akustiske ventiler reduserer muligheten for oljekatastrofer som man nå opplever i Mexicogolfen.

- Det må komme en kjempeoppvask i USA, men da må de ta et oppgjør med sitt politiske organ hvor det er særinteresser som betaler for å unngå problemer, sier Noreng.

Les også: Norsk teknologi kunne forhindret oljekatastrofen

Vil samle oljen i tankskip
Oljeflaket, som har ødelagt industrier, knust inntektskilder, utløst mer enn 65 søksmål og skapt politisk rabalder, blir nå overvåket av satellitter, fly, båter og ubåter.

To og en halv uke etter ulykken gjør BP nå et dristig forsøk på å stanse oljen. Dypt nede på havbunnen, rundt 80 kilometer utenfor kysten av Louisiana, skal en spesialbygget 125 tonns boks plasseres over kilden til oljelekkasjen i et forsøk på å stoppe oljen for godt.

Andre fase av prosjektet innebærer å koble denne boksen til et 15.000 meter langt rør, slik at oljen kan kanaliseres til overflaten og samles i et tankskip. Dette kan være i drift fra søndag.

Les også: Dette har aldri blitt gjort før

- Jeg håper det vil fungere. Men vi kommer til å fortsette videre innsats som om det ikke vil fungere, sier Homeland Security-sjef Janet Napolitano til Times Online.

Hun sier at det er en liten mulighet for at oljesølet kan bli noe mindre, samtidig som det også er en mulighet for at ulykken vil bli en enestående miljøkatastrofe.

Oljeindustrien fortsetter
Katastrofen har ikke stanset de store oljeselskapene i USA. Louisiana Oil and Gas Association innrømmer at selv om de forventer å bli rammet av strammere sikkerhetsforskrifter heretter, vil de fortsette oljendriften.

- Vi stopper ikke opp fordi vi nå har gått på veggen. Det er 250 millioner biler i USA, og 96 prosent av dem kjøres på olje, sier direktør Don Briggs ifølge Times Online.

Henter bevis
Et styre bestående av seks medlemmer fra den amerikanske kystvakten og Minerals Management Service, som regulerer oljevirksomheten, vil begynne å hente inn bevis fra ulykken neste uke. Ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon skjedde 20. april. Elleve arbeidere omkom da oljeriggen eksploderte.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken