RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kongressen godkjente ny overvåkingsreform

Den amerikanske etterretningstjenesten NSAs hovedkvarter i Fort Meade, Maryland. Kongressen godkjente tirsdag en ny lov som regulerer tjenestens telefondatainnsamling i USA.
Den amerikanske etterretningstjenesten NSAs hovedkvarter i Fort Meade, Maryland. Kongressen godkjente tirsdag en ny lov som regulerer tjenestens telefondatainnsamling i USA. Foto: Handout (Reuters)
Kongressen i Washington godkjente tirsdag kveld et lovforslag som innebærer en stor reform av overvåkingen den amerikanske etterretningstjenesten NSA driver.

De nye loven erstatter den tidligere ordningen, der National Security Agency (NSA) samlet inn alle data om amerikansk telefonkommunikasjon, med et mer målrettet system.

Lovforslaget, kalt «USA Freedom Act», sendes nå til president Barack Obamas kontor for endelig godkjennelse. Presidenten var raskt ute med å bekrefte at han vil undertegne forslaget.

– Jeg er glad for at Senatet endelig godkjente USA Freedom Act. Den beskytter sivile rettigheter og vår nasjonale sikkerhet. Jeg vil signere den så snart som jeg får den, skrev Obama på Twitter.

Den nye loven regulerer hvordan NSA får innsyn i amerikanske telefondata og regnes som en skjerpelse. Byrået vil ikke kunne samle inn telefonnumre, datoer og klokkeslett for samtaler, men vil fortsatt kunne lagre innholdet i samtaler fra millioner av amerikanere.

Det vil nå være telefonselskapenes ansvar å samle inn og oppbevare metadata fra telefoner på samme måte som de nå gjør for faktureringsformål. I stedet for rutinemessig å fôre amerikansk etterretning med slike data, vil selskapene kun måtte gi fra seg informasjonen ved forespørsler fra regjeringen som er godkjent av den føderale domstolen Foreign Intelligence Surveillance Court.

Tirsdag ble reformen vedtatt med 67 mot 32 stemmer i Senatet. Det er demokratene og de konservative republikanerne som har presset Freedom Act gjennom etter de siste dagenes intense debatt om den amerikanske overvåkingen av landets borgere.

Flere andre republikanere har vært imot lovreformen fordi de ikke ønsker innskrenking av overvåkingen, mens liberalister som Paul er imot overvåking av prinsipp. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere