*Nettavisen* Nyheter.

Kongressmann vil bombe Mekka

- Dersom muslimske terrorister bruker atomvåpen mot USA, bør vi svare med å bombe Mekka, mener den amerikanske kongressmannen Tom Tancredo.

21.07.05 13:53

I et intervju på en amerikansk radiostasjon forrige fredag hevdet kongressmannen fra Colorado at et terrorangrep med atomvåpen mot USA må besvares.

- Hvis vi kunne slå fast at et slikt angrep skyldtes muslimske fundamentalister, kunne vi svare ved å angripe deres hellige steder, sa Tom Tancredo.

På direkte spørsmål om han mente USA i så fall burde bombe Mekka, svarte Tancredo «ja».

- Skremmende
Mekka og Medina i Saudi-Arabia er de to helligste byene for muslimer. Uttalelsen fra kongressmannen har ført til storm blant muslimer.

- Det er skremmende å gjengjelde en aksjon fra kriminelle eller grupper som fordømmes av islam, med et angrep på islams fødested, sier den syriske politiske eksperten Ahmed al-Haj Ali til New York Times.

Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul har også fordømt uttalelsen.

Lederen for den mest innflytelserike gruppen av islamske geistlige i Indonesia, mener amerikanerne må protestere mot Tancredo.

- Hvordan kan en amerikansk kongressmann si noe slikt? Det viser bare han manglende evner som politiker, sier lederen, som bare omtales som Amidhan.

Nekter
En talsmann for det amerikanske utenriksdepartmentet kaller uttalelsen fra Tancredo «en fornærmelse».

- Amerikanere respekterer andre religioners ukrenkelighet, sier talsmannen Adan Ereli.

Tancredo selv nekter å be om unnskyldning, og hevder at uttalelsen er tatt ut av sin sammenheng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.