RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Konservativ valgseier i Iran

Sist oppdatert:
De konservative hevder å ha vunnet 70 prosent av setene i nasjonalforsamlingen.

Iranske konservative erklærte søndag at de har vunnet flertall i nasjonalforsamlingen etter fredagens valg, melder Reuters.

Endelige tall mandag
De endelige tallene for hele landet foreligger først mandag. Tallene for hovedstaden Teheran er heller ikke klare, men også her viser de foreløpige prognosene at de konservative leder stort i Irans åttende parlamentsvalg siden den islamske revolusjonen i 1979.

- Over 70 prosent av plassene tilfaller oss. Det er en stor ære at folket legger sin lit på oss igjen, sier, Shahabeddin Sadr, som er ventet å vinne et sete for de konservative i hovedstaden.

Til sammen har den konservative koalisjonen så langt vunnet 120 av de 290 setene i nasjonalforsamlingen.

EU var raskt ute med å fordømme valget som ufritt og urettferdig.

Framgang for reformistene
De konservative er delt i to konkurrerende koalisjoner der de ene er lojal mot presidenten, mens den andre, mer pragmatiske grupperingen er klart mindre begeistret for Ahmadinejad.

Reformistene, med sine foreløpige 46 plasser, opplever en framgang siden forrige valg. Dette til tross for at totalt 1700 kandidater, hovedsaklig fra reformistene, ble nektet å stille i valget etter at Vokterrådet diskvalifiserte dem grunnet angivelig mangel på lojalitet til islamske verdier.

28 millioner av landets 44 millioner stemmegivere har deltatt i valget. Det gir en valgdeltagelse på 64 prosent. Ved forrige valg stemte kun 51 prosent av stemmegiverne, og reformistene mistet sitt flertall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere