RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Koreanere ved forhandlingsbordet igjen

Sørkoreanske soldater i høy beredskap etter trusler fra Nord-Korea.
Sørkoreanske soldater i høy beredskap etter trusler fra Nord-Korea. Foto: Kim Hong-ji (Reuters)
Sist oppdatert:
Utsendinger fra Nord-Korea og Sør-Korea møttes til en ny runde samtaler søndag etter mange timers resultatløse samtaler dagen før.

De to partene ble enige om å møtes igjen klokka 15 søndag lokal tid (8 norsk tid) søndag for å forsøke å trappe ned krisen som var i ferd med å eskalere ukontrollert de siste dagene.

Det første møtet kom i gang lørdag kveld i landsbyen Panmunjom i den demilitariserte sonen der våpenhvileavtalen etter Korea-krigen ble undertegnet i 1953, og ble hevet ti timer senere.

Møtet startet kort etter at fristen gikk ut for et nordkoreansk ultimatum til Sør-Korea om å avslutte kringkasting av propaganda med høyttalere mot nord eller risikere full krig. Sør-Korea nektet å gi etter, og Nord-Korea ba da om møter.

Skepsis

Til tross for at de fleste har liten tro på Nord-Korea virkelig ville gjøre alvor av sine trusler, førte ultimatumet til den mest spente situasjonen på den koreanske halvøya på flere år.

På nordkoreansk side erklærte man styrkene i krigsberedskap og flyttet på artilleriet, mens sørkoreanske og amerikanske fly fløy simulerte bombetokt.

Tusener av sivile som bor langs frontlinjen eller på øyer i grenseområdet, ble evakuert for sikkerhets skyld.

Forhandlingene i Panmunjom ledes av den sørkoreanske sikkerhetsrådgiveren Kim Kwan-jin og hans nordkoreanske motpart Hwang Pyong-so, som står den nordkoreanske lederen Kim Jong-un nær.

– Nå er de nødt til å finne en slags avtale hvor ingen parter taper ansikt, sier James Kim, forsker ved Asan Institute for Policy Studies i Seoul.

Aggressiv retorikk

Det internasjonale samfunnet er blitt vant til Nord-Koreas særdeles aggressive form for diplomatisk og retorisk balansekunst, og selv om det alltid er en viss bekymring for at situasjonen kan komme ut av kontroll, ser mange de siste dagenes krigshissing bare som et nytt forsøk fra Nord-Korea på å få oppmerksomhet.

– Når man kjenner deres tidligere forhandlingsstil og taktikk, er det svært lite sannsynlig at de følger opp truslene med militær aksjon, sier James Kim ved forskningsinstituttet i Seoul.

Men han innrømmer samtidig at det alltid er risikabelt ikke å ta Nord-Korea på alvor, og muligheten for en aller annen form for angrep kan aldri helt utelukkes.

Artilleri

Spenningen har vært tiltakende etter at to sørkoreanske soldater ble alvorlig såret da de gikk på landminer i den demilitariserte sonen. Torsdag skjøt Nord-Korea en granat fra en bombekaster i retning av høyttalerne, og Sør-Korea svarte med noen runder artilleriild og satte sine egne styrker i beredskap.

Starten av den årlige militærøvelsen mandag med amerikanske og sørkoreanske soldater, som Nord-Korea hvert år lar seg provosere av, bidro til å øke spenningen.

Samtidig gjorde USA det klart at landets 28.500 soldater i Sør-Korea står klar til å forsvare sin allierte dersom det skulle bli nødvendig.

Sørkoreanske soldater i beredskap rett sør for den demilitariserte linjen mellom Nord- og Sør-Korea lørdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere