RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Korei nekter å knuse Hamas

Palestinernes påtenkte nye statsminister Ahmed Korei har langt på vei gjort seg forhatt i Israel, allerede før han har begynt å sette sammen en regjering. Årsaken er at han nekter å knuse Hamas og andre ytterliggående grupper.

En ledende palestinsk talsmann sier til den britiske avisen The Independent at Korei vil forsøke å unngå konfrontasjoner med palestinernes president Yasser Arafat. Det var uenighet med Arafat som førte til at Koreis forgjenger Mahmoud Abbas trakk seg lørdag.

Den palestinske presidenten er og blir en helt sentral person i den politiske prosessen i Midtøsten. Det hjelper ikke at israelerne og amerikanerne gjør at de kan for å presse ham ut over sidelinjen, sier amerikanske eksperter ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fredshåp svinner

Palestinske tjenestemenn sier til The Independent at Korei "vil rådføre seg med Arafat for hvert skritt han tar og for hver dag som går". Håpet om fred i Midtøsten virker nå fjernere enn noen gang, skrev den velinformerte avisen på sine nettsider tirsdag.

– Herr Korei, blant folk flest kjent som Abu Ala, har fra begynnelsen av understreket at han ikke vil slå hardt til mot Hamas og andre væpnede grupper. Han vil holde nær kontakt med Yasser Arafat, som utløste Mahmoud Abbas’ avgang sist lørdag da han nektet å gi fra seg kontrollen over de viktigste sikkerhetstjenestene, het det videre.

Ifølge fredagens nettutgave av den liberale israelske avisen Haaretz har Korei selv sagt at han ikke har noe håp om å kunne drive effektivt regjeringsarbeid uten Arafats støtte. Korei vil gjerne forhandle fram en våpenhvile med Israel, men da må israelerne komme ham i møte, skrev Haaretz.

Korei lokker

– Jeg vil ikke se flere militære kontrollposter, jeg vil ikke se drap på palestinere, jeg vil ikke se hus som blir revet, sier Korei med adresse til Israel. Budskapet overfor Hamas-folk og andre militante palestinere er holdt i en helt annen tone: Han vil forsøke å lokke snarere enn å true dem til å innføre og overholde en våpenhvile.

– Han vil be de ulike gruppene godta en slik våpenhvile. Ahmed Korei vil forsøke å få til en nasjonal, strategisk forståelse med disse gruppene, spår en ikke navngitt palestinsk tjenestemann på høyt nivå overfor The Independent.

Bak dette ruver Yasser Arafats skikkelse. Hans utnevnelse av Korei er et krystallklart signal til USA og Israel om hvem som egentlig bestemmer, selv om det er det siste israelerne og amerikanerne ønsker å høre, sier den amerikanske Midtøsten-eksperten William Quandt.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere