Kosay fikk fritt leide gjennom Danmark: - Jeg vil til Norge

FIKK REISE VIDERE: Kosay Rashed fra Syria fotografert på Rødby stasjon onsdag kveld. Han var en av dem som haddde sittet ombord i toget på Rødby stasjon i Danmark siden tirsdag. Torsdag fikk flyktningene fritt leide videre.

FIKK REISE VIDERE: Kosay Rashed fra Syria fotografert på Rødby stasjon onsdag kveld. Han var en av dem som haddde sittet ombord i toget på Rødby stasjon i Danmark siden tirsdag. Torsdag fikk flyktningene fritt leide videre. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Flyktet fra Syria. Har tilbrakt 20 dager på reise gjennom Europa.

10.09.15 13:45

- Jeg vil til Norge, der kona mi er, sa den syriske flyktningen Kosay Rashed fra Syria til NTB onsdag kveld. Da hadde han reisen til Europa vart i 20 dager.

- Reisen har vært forferdelig, nå vil vi komme fram, sier Rashed.

Da NTB snakket med ham i Rødby hadde han vært et døgn på toget. Så fikk flyktningene fritt leide ut av toget av politiet.

2800 har fått fritt leide videre

Torsdag melder det danske Rigspolitiet at det er 3200 migranter og flyktninger som har ankommet Danmark siden søndag. Bare 400 av disse har søkt asyl i landet, ifølge det danske justisdepartementet. Kosay Rashed er en av 2800 som har fått fritt leide videre.

Onsdag kveld besluttet Rikspolitiet at det ikke er mulig å tilbakeholde tusenvis av flyktninger som ikke ønsker å søke asyl i Danmark.

- Det er snakk om en ren politifaglig vurdering. Vi kan ikke holde tilbake utlendinger som ikke søker asyl og som det ikke er utsikter for at vi raskt kan sende ut igjen, uttaler rikspolitisjef Jens Henrik Højbjerg i en pressemelding fra politiet.

Ga flyktningene skyss til København

Torsdag morgen fikk 400 flyktninger, som hadde overnattet i en idrettshall i Rødbyhavn, lov til å reise videre. Samtidig forlot store politistyrker byen. Det samme skjedde i Padborg, der 150 personer hadde oppholdt seg.

Mange frivillige privatpersoner har stilt opp med biler og brakte flyktningene videre gjennom Danmark, blant annet til København. Den frivillige innsatsen koordineres flere steder gjennom nettverk på sosiale medier.

Ny strategi

Fram til nå har flyktningene fått valget mellom å la seg registrere i Danmark eller bli sendt i retur til Tyskland. Det har man kunnet gjøre med henvisning til EUs såkalte Dublin-regler.

Det er denne praksisen som de siste dagene har ført til at flyktninger blant annet har lagt i vei til fots på motorveier nordover i Danmark, mens frivillige har trosset politiets advarsler mot å hjelpe dem videre.

Krisemøte hos statsministeren

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt torsdag formiddag et møte med partilederne om situasjonen.

Han sa at politiet har hans fulle støtte.

- Det utføres et flott politiarbeid. Vi etterlever våre internasjonale forpliktelser, men vi gjør det på en dansk måte, uten for mye maktutøvelse, sa Løkke Rasmussen til dansk TV 2 etter møtet.

- Myndighetene har gjort hva de kunne, men vi er nødt til å registrere dem. Mange er her illegalt, uttalte lederen for De Konservative etter møtet, Søren Pape Poulsen, ifølge TV 2.

- Vi skal gå i dialog med svenskene om en utvidet form for familiegjenforening, sier Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten.

Dansk Folkeparti: - Schengen-grensen har brutt sammen

- Det er tydelig at Schengen-grensene har brutt sammen, og det er fri adgang til Europa, sier lederen for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl ifølge TV 2.

Ifølge dansk TV 2 mener et flertall i Folketinget at den nåværende situasjonen er uakseptabel og at danske myndigheter ikke kan gi flyktninger og migranter anledning til fritt å reise videre.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen tok onsdag til orde for å forby ferger med flyktninger å legge til havn i Danmark.

Danmarks justisminister Søren Pind (V) roser i likhet med statsministeren politiets håndtering av situasjonen.

- Hardhendte inngrep og traumatiske scener med panikk og fare for de det gjelder og omgivelsene er ikke veien å gå, skriver han på sin Facebook-side.

Natt til torsdag reiste 50 flyktninger til Malmö i Sverige med Stena Lines ferje til Trelleborg.

- Det er en ny rute, men vi var klar til å hente dem med buss. Akkurat nå blir de innkvartert og får mat, sier Rexhep Hajirizi, beredskapsansvarlig i det svenske innvandringsdepartementet til NTB torsdag morgen.

Torsdag morgen fikk flere hundre flyktninger og migranter fritt leide videre av politiet i Rødbyhavn og Padborg.

Flere saker om flyktningekrisen:
FAKTA: Flukten til Norden

  • Ifølge dansk politi er det 3200 flyktninger og migranter som har kommet til Danmark siden søndag.
  • Ifølge danske myndigheter har 400 av disse søkt om asyl i Danmark. Dermed er det rundt 2800 personer som ikke har fått asyl som nå har fått fritt leide videre.
  • Onsdag kveld besluttet Rikspolitiet at det ikke er mulig å tilbakeholde tusenvis av flyktninger som ikke ønsker å søke asyl i Danmark.
  • - Det er snakk om en ren politifaglig vurdering. Vi kan ikke holde tilbake utlendinger som ikke søker asyl og som det ikke er utsikter for at vi raskt kan sende ut igjen, uttaler rikspolitisjef Jens Henrik Højbjerg i en pressemelding fra politiet.
  • Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen gir politiet ros for hvordan de har håndtert situasjonen.
  • Torsdag formiddag står det lange køer av flyktninger og migranter som vil videre med Øresundstoget frea Københavns lufthavn til Sverige, rapporterer bt.dk.
  • Dansk Folkehjelp gjør torsdag klar til mottak av 1000 nye flyktninger i idrettshallen i Rødbyhavn, melder dr.dk.
  • All ferjetrafikk mellom Danmark og Tyskland er normalisert, og togtrafikken til Tyskland er delvis gjenopptatt, melder DSB og Scandlines til Ritzau.
  • EuroCity-togene kjører ikke om bord på fergen i Rødby. Det kjører færre tog mellom Puttgarden og Hamburg. over Jylland/Padborg kjører togene normalt over grensen, melder DSB på sin nettside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.