*Nettavisen* Nyheter.

Kosovo erklærer seg selvstendig

Søndag skjer det - Kosovo erklærer seg som selvstendig stat.

16.02.08 13:51

Kosovos statsminister Hashim Thaci sier lørdag at landet erklærer seg selvstendig søndag morgen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- I morgen blir en dag med fred, med forståelse og med statens engasjement for å fullføre kosovoborgernes vilje, sier Thaci. Det har lenge vært spekulert om at uavhengighetserklæringen ville komme søndag, men Thacis uttalelser er den første offisielle bekreftelsen.

- Det er ingen tilfeldighet at Thaci har gjort dette. Han har gjort det i nært samarbeid med EU og andre vestlige land. Man har ventet en til en stund etter presidentvalget i Serbia og dette tidspunktet har opplagt vært planlagt lang tid i forveien og klargjort med EU og USA, sier Balkan-ekspert Svein Mønnesland til Kanal 24.

- Man kan regne med at de første EU-landene anerkjenner den nye staten allerede på mandag. Men verken Serbia eller Russland vil neppe anerkjenne Kosovo - men i stedet hevde at erklæringen er ulovlig og at det er helt uhørt at en del av territoriet erklærer seg uavhengig, sier Mønnesland til Kanal 24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag