RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kosovo flagger for frihet

Foto: AFP PHOTO/ARMEND NIMANI
Sist oppdatert:
For et år siden erklærte Kosovo sin selvstendighet, men ikke alle jubler.

Over hele Kosovo markeres tirsdag ettårsdagen for landets uavhengighet. Den nye staten, som så langt har fått anerkjennelse fra kun 54 av FNs 192 medlemsland, har slitt med å sikre grensene og utvikle økonomien etter at de løsrev seg som en serbisk provins. Og storebror i nord vil fortsatt ikke anerkjenne Kosovos selvstendighet. Folkevalgte fra det serbiske parlamentet har varslet at de skal holde et møte i Kosovo i protest mot selvstendighetsfeiringen, melder BBC News.

Etnisk skille
Kosovos statsminister Hashim Thaci sier de skal bygge et land for alle innbyggerne, også den serbiske minoriteten. Men utenlandske korrespondenter sier det fortsatt går et tydelig skille i deler av Kosovo mellom serbere og etniske albanere. Den siste gruppen utgjør 90 prosent av befolkningen på to millioner innbyggere.

Serbia, med Russland i ryggen, har nektet å anerkjenne Kosovos selvstendighet og har brakt saken inn for FNs domstol for internasjonal rett.

Statsministerens skryteliste
I en tale før selvstendighetsdagen uttalte Kosovos statsminister Hashim Thaci at regjeringen har bidratt til en økonomisk vekst på 6 prosent, at man har klart å skape tusenvis av nye arbeidsplasser, bygget en rekke nye skoler og tusenvis av kilometer med vei samt integrert den serbiske minoriteten i befolkningen.

Får ikke styre alt selv
Som en del av feiringen strømmet barn og voksne ut i gatene i Pristina. Videre er det konserter og fyrverkeri. Kosovo har fått sitt eget flagg, grunnlov og nasjonalsang, men alt er ikke jubel. EU gjennom Eulex er tungt på plass for å bistå Kosovo med lov og rett, og FN-styrken UNMIK er fortsatt i landet. Dermed er det mange som er skuffet over at et selvstendig Kosovo ikke får styre seg selv, melder svt.se .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere