RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kosovo-soldater utnytter sexslaver

Sist oppdatert:
I Kosovo har tallet på utesteder der kvinner og barn selges som sexslaver økt sterkt. Hver femte kunde er utenlandske soldat eller hjelpearbeider.

En rapport fra Amnesty om sexhandel med kvinner og barn i Kosovo viser at antall utesteder der kvinner og ungjenter tvinges til sexhandel har økt fra 18 til over 200 på fire år.

- Selv i kaldt vær ble jeg tvunget til å ha på meg tynn kjole. Jeg ble tvunget av sjefen til å betjene internasjonale soldater og politimenn. Jeg fikk aldri noen mulighet til å stikke av fra dette forferdelige livet fordi jeg hele tiden ble passet på av en dame, sier en av kvinnene som er intervjuet i rapporten «Betyr det at jeg har rettigheter?».

Alvor
Amnesty International mener de internasjonale organisasjonene og myndighetene i Kosovo ikke har tatt problemet på alvor, og krever at FN og Nato sørger for at personer som mistenkes for å utnytte kvinnene stilles til ansvar.

- Å drive menneskehandel er en forbrytelse som kan tiltales ved den internasjonale straffedomstolen, sier lederen for den norske avdelingen av Amnesty International, John Peder Egenes i en pressemelding.

De fleste av kvinnene og jentene som blir tvunget inn i sexarbeidet kommer fra østeuropeiske land. Amnesty har eksempler på at jenter i elleve-årsalderen blir tvunget til å selge sex.

- Ikke problem
Norge har rundt 500 soldater i KFOR-styrken. Pressetalsmann for den norske Kosovo-styrken, Jan Harald Tomassen, avviser at norske soldater er innblandet.

- Problemet med sexhandel er noe vi registrerer via omtale fra det internasjonale samfunn og i rapporter. Vi har så strenge retningslinjer for bevegelse utenfor leiren at dette ikke er noe problem for oss, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere