*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig jordskjelv i India, Pakistan og Afghanistan

I byen Srinagar i India har folk trukket ut på gatene. Foto: Danish Ismail (Reuters)

Minst 30 mennesker mistet livet, og skadeomfanget er høyst uavklart etter det kraftige jordskjelvet i Afghanistan. Skjelvet rystet også deler av India og Pakistan.

26.10.15 12:42

– Sannsynligvis blir konsekvensene relativt små, ettersom episenteret ligger så dypt, sier seismolog Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitetet til TT.

Den norske fotballprofilen John Arne Riise befant seg i jordskjelvområdene da dramaet inntraff.

I det nordvestlige Pakistan er det meldt om minst tolv omkomne, mens 17 dødsfall er rapportert i Afghanistan. Flere hundre mennesker skal dessuten være skadd etter jordskjelvet som inntraff nordøst i Afghanistan mandag ettermiddag.

Skjelvet fikk bygninger i hovedstedene New Delhi, Kabul og Islamabad til å riste kraftig, og skadeomfanget her er foreløpig ukjent.

Jordskjelvet var rundt 200 kilometer dypt og hadde en styrke på 7,5, opplyser det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Episenteret ligger i Jarm, 250 kilometer unna Kabul, i et avsidesliggende område i Afghanistan i fjellkjeden Hindu Kush. USGS målte først skjelvet til 7,7, før det ble nedjustert til 7,6 og deretter 7,5.

Flyktet ut

Amin Ayoubi var i sitt hjem i den afghanske hovedstaden Kabul da skjelvet inntraff.

– Hele familien flyktet ut på gaten. Det var et skikkelig kraftig skjelv, vi er redde og veldig sjokkert, skriver han i en melding til nyhetsbyrået TT.

I Pakistans hovedstad Islamabad svaiet veggene fram og tilbake mens folk løp ut av kontorbygninger i panikk, mange av dem mens de resiterte koranvers. I New Delhi, hvor jordskjelvet var merkbart i nesten ett minutt, løp flere hundre mennesker ut av bygninger.

«Alt ristet»

Journalisten Mihir Srivastava satt på en kafé da det begynte å riste.

– Jeg har aldri opplevd et så langt jordskjelv. Alt ristet i et veldig langt minutt, sier han til TT.

De kraftige rystelsene var merkbare over hele Nord-India, men ikke i Nepal, som ble rammet av en jordskjelvkatastrofe i april. 9.000 mennesker mistet livet, og 900.000 hjem ble ødelagt i jordskjelvet og etterskjelvet som fulgte.

Den fjellrike regionen har høy seismisk aktivitet, og jordskjelv inntreffer jevnlig her som følge av at det indiske subkontinentet presses inn i eller under den eurasiske landmassen. Slike tektoniske plateforskyvninger kan utløse enorme og ødeleggende jordskjelv.

For drøyt ti år siden ble Pakistan rammet av et jordskjelv med en styrke på 7,6. 75.000 mennesker omkom. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.