RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig jordskjelv utenfor Alaska

Sist oppdatert:
Et svært kraftig jordskjelv ble mandag registrert i havet vest for Alaska. Det er utstedt lokalt tsunamivarsel for de vestligste øyene i øykjeden Aleutene.

Et svært kraftig jordskjelv ble mandag registrert i havet vest for Alaska. Det er utstedt lokalt tsunamivarsel for de vestligste øyene i øykjeden Aleutene.

Jordskjelvet hadde en styrke på 8, og episenteret var i havet vest for Aleutene, som strekker seg ut i Stillehavet mot Russland.

Det ble ikke utstedt noe omfattende tsunamivarsel for Stillehavet, slik at for eksempel Hawaii neppe er i faresonen.

Derimot sendte tsunamivarslingssenteret for Stillehavet ut et lokalt varsel for kystområdene lengst vest på Aleutene mellom Nikolski og Attu, og det vurderes om et varsel trengs for andre kystområder i Alaska og Canada.

Skjelvet kunne kjennes på lang avstand, og rundt 200 mennesker i den lille byen Adak ble evakuert vekk fra kysten. De kom tilbake etter et par timer, sier Layton Locket i byadministrasjonen.

Skjelvet var så dypt og så intenst at det utløste flere titall etterskjelv i den første timen etter det første skjelvet, og nok rystelser til å kjennes ved seismologiske sentre over hele verden de neste 24 timene.

– Når man har et skjelv som er så stort, ringer det jordkloden som en bjelle, sa Mike West ved jordskjelvsenteret i Alaska.

Bare timer tidligere ble det registrert et kraftig jordskjelv med en styrke på 7,2 utenfor de avsidesliggende newzealandske Kermadec-øyene langt sør i Stillehavet.

Både New Zealand og Alaska befinner seg på den såkalte ildringen av vulkaner og jordskjelvutsatte områder som går langs vestkysten av det amerikanske kontinent og østkysten av Asia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere