*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig orkan truer USA

Foto: (AP)

Orkanen Isabel vokste torsdag styrke til fem, høyeste nivå på stormstyrkeskalaen, og truer nå Karibia og det sørlige USA.

12.09.03 09:01

Isabel er nå det farligste uværet som har truet området de siste fem årene, sa meteorologer fredag morgen.

Isabel har en vindhastighet på opp til 260 kilometer i timen, og er " ytterst farlig", meldte USAs nasjonale orkansenter i Miami i Florida tidlig fredag morgen norsk tid. Orkanens senter lå da 800 kilometer nordøst av Leeward-øyene i Karibia.

Senteret beveget seg vestover med en fart av 15 kilometer i timen, og var ventet å fortsette i denne retningen de neste 24 timene. Hvis den holder stø kurs, vil den med tiden ramme sørspissen av Florida - men dit var det fredag morgen godt over 2000 kilometer, skriver NTB-Reuters-AFP.

Ifølge meteorologene vil orkanen tirsdag neste uke fortsatt være flere hundre kilometer fra Miami. Det var derfor for tidlig å si om innbyggerne på den sørlige delen av USAs østkyst måtte forberede seg på uvær.

Isabel er den første orkan av styrke fem som har nærmet seg USA og Karibia fra Atlanterhavet siden Mitch, som krevde minst 10.000 menneskeliv og gjorde enorme materielle skader i 1998. Rester av denne orkanen nådde helt fram til Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.