Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig uvær over Europa - Schiphol lufthavn måtte stenge - flere dødsulykker

Store ødeleggelser og stenging av Schiphol da stormen herjet i Nederland. Flere dødsfall.

I alt sju personer mistet livet i løpet av torsdagen – tre i Tyskland, tre i Nederland og én i Belgia.

I den tyske byen Bad Salzungen døde en brannmann da han fikk et tre over seg, mens en annen brannmann ble skadd.

I byen Lippstadt døde en mann da det kraftige uværet førte til at han mistet kontrollen over bilen han kjørte og kom over i motgående kjørefelt. I byen Emmerich ble en mann truffet av et tre som gikk over ende på en campingplass, opplyser en talsmann for politiet.

Trær knakk

Politiet i Nederland meldte samme dag at to menn, begge 62 år gamle, er døde etter å ha blitt truffet av fallende trær eller greiner. Ulykkene skjedde i byene Enschede og Olst.

I byen Vuren døde en mann etter å ha falt flere meter, og politiet undersøker om også denne ulykken har sammenheng med uværet.

Uværet har også rammet en rekke andre land både nord og sør i Europa. En kvinne i Belgia døde da bilen hennes ble truffet av et tre mens hun kjørte gjennom en skog. Og sør i Italia omkom en mann da han blåste ned fra et hustak i byen Crotone.

Flere dødsulykker

Politiet undersøker om også en ulykke i Vuren har sammenheng med uværet, melder NTB.

Også i andre land meldes det om ulykker i uværet. En kvinne i Belgia døde torsdag da bilen hennes ble truffet av et tre mens hun kjørte gjennom en skog. Sør i Italia omkom en mann da han blåste ned fra et hustak i byen Crotone, melder NTB via AP og AFP.

Medier i Nederland meldte om trær som knekker, lastebiler som velter og folk som regelrett blåste overende.

På sosiale medier deles det en rekke videoer som viser vindens herjinger.

Se flere videoer lenger ned i saken.

Ifølge radiostasjonen Nporadio1 gikk myndighetene ut og ba folk holde seg innendørs og ikke gå ut hvis de ikke absolutt måtte.

Stanset all trafikk på Schiphol

Rett før klokken 11 torsdag skrev flyplassen Schiphol ved Amsterdam på Twitter at alle avganger og landinger var innstilt.

Det nederlandske flyselskapet KLM opplyste allerede onsdag at 220 planlagte flygninger er kansellert, melder NTB. Schiphol utenfor Amsterdam er en av Europas travleste flyplasser.

Torsdag ettermiddag melder Schiphol at de regner med at flytrafikken gradvis vil bli gjenopptatt. Vinden har ødelagt taket på terminalbygningen, og avgang fra terminal 1 og 2 er derfor stengt, heter det i en melding ved 13-tiden.

Den sterke vinden, med kast på opptil 39 sekundmeter, fikk også Nederlands jernbaneverk til å innstille alle togavganger torsdag.

Stengte skoler

Også Belgia og Tyskland rammes av uværet. I Tyskland er skoler stengt i en rekke byer vest og nord i landet mens myndighetene forbereder seg på ekstremværet, som har fått navnet Friederike.

I delstaten Nordrhein-Westfalen ble alle togavganger stengt, før Deutsche Bahn, den nasjonale togoperatøren, ifølge BBC kansellerte alle togavganger i hele Tyskland.

Meterologer i landet ber nå alle om å holde seg innendørs.

Flere parker er stengt i EU-hovedstaden Brussel, og i Storbritannia er flere tusen mennesker uten strøm.

Også sørøstlige deler av Europa er rammet av uvær. I Romania er mange skoler, veistrekninger og havner stengt på grunn av kraftig vind og snø, melder NTB.

Se noen av videoene og bildene som deles etter uværet i Nederland

Hustak tas av vinden i Rotterdam:

Postkasse på ville veier:

Buss havnet i diket:

Trær blåser over ende på motorveien A2 ved Boxtel-diket.

Tak flerres av i Egmond aan Zee:

Her blåser reklameskiltet i Almere overende:

Kommentarer til denne saken