RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftige eksplosjoner på Solen

(SOHO (ESA/NASA))
Sist oppdatert:
Økt aktivitet på Solen har de siste dagene gitt voldsomme gassutblåsninger og flott nordlys. Torsdag er eksplosjonene så kraftige at de kan påvirke kommunikasjonen, og føre til at fly må omdirigeres.

En veldig kraftig eksplosjon er akkurat nå i gang på Solen, opplyser Norsk romsenter i en pressemelding torsdag morgen. Ifølge senteret er eksplosjonene flere ganger kraftigere enn de som er observert den siste uken.

Utbruddene i solflekkområdet, som er de kraftigste siden oktober 2003, har de siste dagene ført til voldsomme gassutblåsninger og flott nordlys.

Flekkområdet som eksploderte ligger nå veldig nær solranden slik at det meste av gasskyen nok ikke vil treffe Jorden, men deler kan sneie oss om en til tre dager, heter det i meldingen.

Den voldsomme økningen i røntgen- og UV-stråling fører imidlertid til forstyrrelser på radiokommunikasjon og satellittkommunikasjon torsdag formiddag. Denne strålingen har allerede startet og bombarderer jordens atmosfære og kan føre til at polare flyruter blir omdirigert torsdag.

Se de siste bildene fra Solen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere