Krangel i Berlusconi-rettssak

Aktor og dommer havnet straks i kraftig krangel, da korrupsjonssaken mot Italias statsminister Silvio Berlusconi ble gjenopptatt i Milano fredag.

16.04.04 13:49

Aktoratet forlangte at rettens formann måtte trekke seg.

Lederen for de tre dommerne som behandler saken, har nemlig latt seg intervjue om anklagene mot Berlusconi av flere italienske aviser. Etter heftige protester mot dette, valgte dommerne å avbryte fredagens rettsforhandlinger for å drøfte aktoratets krav.

Berlusconi er beskyldt for å ha bestukket dommere for å få dem til å stanse salget av den statlige matvaregiganten SME til en konkurrent av ham. Den italienske regjeringssjefen tilbakeviser disse anklagene, og sier han er blitt offer for en heksejakt.

Forfulgt?
Ifølge Berlusconi er det politiske motstandere som står bak denne angivelige heksejakten. Rettssaken ble avbrutt i juni i fjor, da Italias nasjonalforsamling vedtok å gi statsministeren immunitet mot rettslig forfølgelse.

Men Italias øverste domstol erklærte dette vedtaket for grunnlovsstridig, og fratok Berlusconi immuniteten. I november i fjor ble en av Berlusconis tidligere advokater, Cesare Previti, dømt til fem års fengsel for korrupsjon.

Previti har anket dommen på fem års fengsel for økonomisk kriminalitet i forhold som berørte Berlusconis forretningsimperium. Han ble imidlertid frifunnet for ulovlig opptreden i SME-affæren, noe som ifølge jurister kan komme Berlusconi til gode i saken som nå pågår.

"Ikke bra"
- Vi håper saken kan avsluttes så raskt som mulig, og siden kjennelsen utvilsomt vil gå i vår favør, er vi slett ikke bekymret. Men det er selvsagt aldri bra at en statsminister stilles for retten, sier Berlusconis forsvarer Nicolo Gheddi til den britiske rikskringkastingen BBC.

Berlusconi har tidligere forklart seg for domstolen i Milano, og var ikke selv til stede i salen da forhandlingene ble gjenopptatt fredag. I tillegg til rettssaken sliter den italienske statsministeren med indre strid i sin koalisjonsregjering.

Korrupsjonssaken mot regjeringens sjef kan bli en hodepine for koalisjonen også på det politiske plan. Kjennelsen kam komme til å falle i juni, rett før valget på nytt EU-parlament, og hvis Berlusconi blir funnet skyldig, kan det svekke hans parti Forza Italias valgsjanser.

(NTB-Reuters-DPA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag