RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(CNN/Nasa TV)

Krasjlandet med sola om bord

Sist oppdatert:
Fallskjermene feilet og Genesis fikk et ublidt møte med Utahs ørkenen. Om bord var små deler av sola. Se bilder av hva som gikk galt og hvordan det skulle vært gjort.

Ifølge NASA skyldes romsondens harde møte med bakken at de spesialkonstruerte fallskjermene som skulle utløse seg før landing og bremse farten, ikke fungerte som de skulle.

160 km/t
- Under omstendighetene som oppsto traff romsonden bakken med en fart på 160 km/t, sier en talsmann for NASA ved Jet Propulsion Laboratory i California til CNN.

Landingen skulle etter planen skje på det amerikanske flyvåpenets treningsfelt utenfor Salt Lake City i Utah. Stunthelikopterpiloter fra Hollywood skulle fange opp kapselen mens den dalte ned i fallskjermen i en fart på 1,8 meter i sekundet. Det ble litt for vanskelig når fallskjermen ikke løste ut, og farten istedet var 160 km/t.

Det er ukart om noe av instrumentene i sonden eller prøver som er blitt hentet fra verdensrommet ble ødelagt under landingen.

Solpartikler
Romsonden har blant annet med seg 0,00001 gram solpartikler tilbake til jorda.

Det har tatt over to år å samle opp solstøvet, fra vindene rundt Sola. Forskerne håper blant annet at solstøvet skal gi svar på spørsmål om solsystemets opprinnelse.

Forskere har aldri fått sine hender i ekte solatomer før, og ser for seg at de skal forske på den ørlille solmengden i 100 år fremover, melder NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere