RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krass kritikk av FN-program

Lederen av FNs «Olje-for-mat»-program får krass kritikk i granskningskommisjonens ferske rapport.

En kommisjon ledet av den tidligere amerikanske nasjonalbanksjefen Paul Volcker har gransket korrupsjonsanklagene mot FN-programmet. Torsdag ble granskningsrapporten lagt frem, melder AP.

I rapporten anklages sjefen for programmet, Benon Sevan, for å ha motstridende interesser. Hans rolle i utarbeidelsen av oljeavtaler var «etisk upassende og bidro til alvorlig undergraving av FN», heter det i rapporten.

«Olje-for-mat»-programmet, som begynte i 1996, innebar at Saddam Husseins regime kunne selge olje og bruke inntektene til å kjøpe nødvendige humanitære varer.

I januar trykket en irakisk avis navnene på over 200 personer som angivelig hadde tjent penger på salg av irakisk olje, og Sevan skal ha vært en av disse.

Granskningskommisjonen konkluderer med at Sevan gjentatte ganger skal ha påvirket hvem som skal ha fått oljeavtaler med Irak.

Sevan har hele tiden avvist anklagene.

Rapporten påpeker også flere feil og mangler ved gjennomføringen av programmet. Blant annet skal programmet vært dårlig planlagt og ikke tilstrekkelig finansiering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere