RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rema 1000 er billigst, mens ICA er nå landets dyreste matbutikkjede.

Krekar bekreftet selvmordsangrep

Sist oppdatert:
Mulla Krekar bekreftet i et debattprogram på TV-stasjonen Al-Jazeera for fem uker siden at Ansar al-Islam sto bak selvmordsangrepet 22. mars i fjor.

En australsk journalist var blant dem som ble drept i angrepet.

I debattprogrammet "Al-Ittijah-al-Muakis" ("I motsatt retning") på den arabiske fjernsynskanalen Al-Jazeera 2. desember bekreftet Krekar angrepet i Nord-Irak.

Omtalt som leder

Under programmet ble Krekar flere ganger presentert som leder for Ansar al-Islam. Programlederen tiltalte mullaen flere ganger med tittelen "zaim" ("leder" på arabisk), uten at Krekar protesterte på presentasjonen, skriver Aftenposten.

Hver gang Krekar ble presentert med undertekst i programmet, var det som "leder av gruppen Ansar al-Islam, Oslo".

Mulla Krekar deltok i debattprogrammet fra et studio i Oslo mens de øvrige satt i Al-Jazeeras eget studio i Qatar.

Krekars advokat Brynjar Meling vil ikke uttale seg om TV-programmet.

– Jeg forholder meg til det Krekar har sagt i politiavhør, om at han ikke har vært leder for Ansar al-Islam siden mai 2002, sier Meling.

Fikk besøk

Krekar sitter nå arrestert med brev- og besøkskontroll i påvente av Borgarting lagmannsretts behandling av Økokrims begjæring om fengsling av mullaen. Økokrim frykter at Krekar kan påvirke vitnene i saken mot ham dersom han ikke sitter inne med brev- og besøkskontroll.

Mulla Krekars kone fikk likevel onsdag besøke sin mann i fengselet, skriver Dagbladet.

I en time snakket de to sammen på kurdisk uten noen form for kontroll. Krekar fikk også anledning til å ringe sin familie.

Førstestatsadvokat Erling Grimstad var torsdag kveld ikke kjent med besøket.

Kan stoppe saken

De rettslige avhørene av vitnene vil trolig ikke bli gjennomført dersom Økokrim ikke får rettens medhold i å holde mulla Krekar fengslet. Dermed får heller ikke Økokrim informasjon som kan brukes i en eventuell tiltale og rettssak mot mullaen, ifølge Dagbladet.

– Dersom Krekar blir løslatt, er det ikke usannsynlig at den videre planlagte etterforskningen stopper opp. En rekke taktiske skritt kan ikke gjennomføres dersom Krekar har anledning til å påvirke vitner i saken, sier Grimstad.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere