*Nettavisen* Nyheter.

Krekar dømt for terror

Mulla Krekar og sju andre medtiltalte er dømt til 15 års fengsel i Jordan for medvirkning til terrorisme.

16.06.04 15:50

Av de 15 tiltalte var bare en til stede da dommen ble lest opp i sikkerhetsdomstolen i Amman onsdag. Mahmoud Saleh al-Riyati ble dømt til 15 års hardt straffearbeid, men straffen ble omgjort til 7,5 års fengsel, melder AFP.

Åtte av de andre tiltalte, blant annet mulla Krekar, ble dømt til 15 års hardt straffearbeid in absentia. Seks av de opprinnelige tiltalte skal senere være drept i kamp mot amerikanske styrker i Irak. En ble drept i en skuddveksling i april.

Mahmoud Saleh Riyati ble arrestert av amerikanske styrker i Nord-Irak. I avhør hevdet han at han var blitt rekruttert av mulla Krekar til å planlegge terroraksjoner. Tilståelsen førte til at mulla Krekar ble tiltalt i Jordan, og at jordanske myndigheter ba om å få ham utlevert etter at Krekar ble arrestert i Amsterdam 12. september 2002.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Senere trakk Riyati tilståelsen og hevder han ble torturert av amerikanere og kurdere.

- Jeg er ingen forbryter. Dere er forbryterne, ropte han til dommerne da dommen ble lest opp.

Mulla Krekar, som tidligere har avvist anklagene fra Jordan, ønsker ikke å kommentere dommen.

- Vi har ingen kommentarer, sier mullaens bror, Khalid Faraj Ahmad.

Utleveres ikke
Justisdepartementet i Norge sier at spørsmålet om utlevering av mulla Krekar til Jordan ikke er noen aktuell problemstilling.

–Det er ingen aktuell problemstilling, sier informasjonsrådgiver Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet til NTB.

Norske myndigheter avviste i fjor høst et utleveringskrav fra Jordan, som krevde Krekar utlevert for å ha planlagt terroraksjoner mot amerikanske og israelske mål. Justisdepartementet vurderte at det ikke var grunnlag for å utlevere Krekar.

Zarqawi
Den mest prominente av de ni dømte i Jordan er Abu Musab al-Zarqawi, som av enkelte terroreksperter regnes som en av al-Qaidas frontfigurer. Amerikanske myndighetern hevder Zarqawi samarbeidet både med Saddam Husseins regime, Ansar al-Islam og Al-Qaida.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.