RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krekar tiltalt for terror

Sist oppdatert:
Mulla Krekar og 14 andre personer skal være tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot amerikanske og israelske mål.

Den jordanske militærpåtalemyndigheten har tiltalt mulla Krekar og 14 andre personer for å ha planlagt terrorangrep mot amerikanske og israelske mål, melder jordanske medier ifølge NTB.

Tiltalt for konspirasjon

13 jordanere og to irakere er mistenkt for å være medlemmer av Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida eller Ansar al-Islam.

Tiltalten gjelder konspirasjon "om å angripe amerikanske og israelske mål i verden, samt turister, utlendinger og medlemmer av de jordanske sikkerhetsstyrkene", skriver de jordanske avisene al-Rai og al-Destour som har offentliggjort utdrag av tiltalen.

Ifølge tiltalen har de fått militær opplæring i Afghanistan og Iran.

- Jeg tror ikke de har noe på mulla Krekar, sier mulla Krekars bror Khalid Faraj Ahmad til TV 2 Nettavisen.

Krekars bror mener det må ligge press fra USA bak tiltalen.

- Kan påtales i Norge

- Vi ber Økokrim etterforske påstandene. Dersom det skulle vise seg at Krekar har gjort det tiltalen sier vil han etter straffelovens paragraf 12 kunne påtales i Norge, sier Krekars advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

- Jeg ser dette som et resultat av at det er amerikanerne som står bak utleveringsbegjæringen, og at de nå innser at den strategien de førte har feilet, understreker Meling.

Advokaten gir uttrykk for at han ikke er så sikker på at Jordan egentlig er så interessert i å få Krekar utlevert.

- Vil sverte Krekar

- Jeg tror denne tiltalen brukes for å sverte Krekar. Det amerikanerne håper på å oppnå her er å rettferdiggjøre det bilde av Ansar al-Islam de har skapt, knyttet til forbindelser mellom Ansar al-Islam, al-Qaida og Saddam Husseins regime, fremhever Meling.

USA har trukket frem Ansar al-Islam, organisasjonen mulla Krekar tidligere grunnla og var leder for, som en gruppe med sterke bånd til al-Qaida. Etter bombeattentatet mot FNs hovedkvarter i Bagdad, ble Ansar al-Islam utpekt som en av flere "mistenkte" ansvarlige organisasjoner.

Sentralt plassert kilder i Ansar al-Islam har tidligere fortalt TV 2 Nettavisen at gruppen er splittet og at det var radikale utbrytere i Ansar som sto bak FN-bomben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere