RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/REUTERS/Finbarr O'Reilly

Krever 10 dollar for gislene

Sist oppdatert:
Dersom ingen blar opp usle 10 dollar i løsepenger, truer rwandisk milits med å drepe gislene de har tatt i avsidesliggende landsbyer i Kongo. Den blodige konflikten spisser seg til.

Militsen krever løsepenger for å sette fri gislene, men ber ikke om mer enn fra ti til 30 dollar per person. I Kongo er dette imidlertid mye penger, og ingen skal hittil ha gått med på kravene.

Militsen har trappet opp plyndringen av sivile på landsbygda etter at kongolesiske regjeringsstyrker har presset opprørerne ut fra sine skjulesteder i større byer i landet, sier Eliana Naaba, en talskvinne for FN i grensebyen Bukavu.

De siste kidnappingene skjedde i helgen, og i landsbyen Izege ble sju personer bortført, de fleste av dem kvinner og barn.

Trapper opp
I november gikk kongolesiske styrker inn i de avsidesliggende grenseområdene i et forsøk på å drive ut hutu-opprørere fra nabolandet Rwanda. Det har ført til at tallet på kidnappinger, plyndringer og voldtekter har økt drastisk.

22. november ble en kongolesisk soldat drept av milits i landsbyen Kanyola. Han fikk tommelen kuttet av, noe som er militsens kjennemerke.

En mann i samme landsby skal også ha blitt halshugget fire dager senere, da militsen angrep på nytt.

Ifølge Naaba står en militsgruppe som tidligere er koblet til folkemordet i Rwanda i 1994, eller muligens en utbrytergruppe, bak grusomhetene.

Rwandiske styrker gikk inn i Kongo både i 1994 og i 1998 under påskudd av å lete etter hutu-opprørere, som mer eller mindre har fått herje fritt på kongolesisk side av grensen siden 1994.

Militsen flyktet over grensen for å unnslippe gjengjeldelser etter folkemordet på 500.000 tutsier.

Krever fortgang
I 1998 utløste rwandisk innblanding en fem år lang krig der seks nasjoner var involvert. Det antas at tre millioner kongolesere ble drept i denne krigen.

I november truet rwandiske myndigheter igjen med å gå inn i Kongo fordi landet mener FNs avvæpning av hutu-militsen går for sakte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere