Krever 16-årsgrense for solarium

Barn under 16 år bør nektes adgang til solstudio. Høy fare for at barna skal rammes hudkreft senere i livet gjør et slikt forbud nødvendig, sier europeiske leger ifølge BBC.

Talsmenn for solstudionæringen er enige, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider mandag. Så vel næringens egne folk som erfarne hudleger sier at EU bør forby solsenger med myntautomater, og skjerpe lover og regler som styrer salg av kunstig soling.

Hudkreft er et svært alvorlig helseproblem i Europa, og bare i Storbritannia registreres det rundt 70.000 nye tilfelle av sykdommen hvert år. Vitenskapsfolk sier at langvarig soling skader hudcellene, noe som i visse tilfeller kan føre til kreft.

«Uansvarlig»
Når tar den britiske kreftforskningsgruppen Cancer Research UK og solsengoperatørenes forbund TSA i fellesskap til orde for en handlingsplan mot hudkreft. TSAs sekretær Kathy Banks mener at solsengoperatører som slipper til kunder under 16 år, opptrer uansvarlig.

- Etter forbundets mening bør de ikke få fortsette virksomheten med mindre de strammer inn på dette. Men samtidig vet vi at det fins operatører som ikke tilhører vårt forbund, og som gir blaffen i slike - eller enda verre, i alle - sikkerhetstiltak, sier Banks.

Selv om TSA skulle innføre den aldersgrensen legene anbefaler, vil problemet langt fra være løst, påpeker hun. For bare en firedel av Storbritannias rundt 8.000 solstudiobedrifter er medlemmer av forbundet.

Ønsker advarsel
Sara Hiom i Cancer Research UK krever på sin side at EU innfører strenge regler for utleie av solsenger i alle sine medlemsland. Hun vil blant annet at samtlige slike senger skal ha klare og tydelige helseadvarsler, etter mønster av dem man finner på sigarettpakker.

- Disse advarslene bør først og fremst inneholde en liste over hvilke grupper brukere som har størst risiko for å pådra seg skader ved bruk av solsenger. De bør også inneholde en sterk advarsel mot slik soling, sier Hiom ifølge BBC.

Mellom 1995 og 2000 økte antallet tilfeller av ondartet melanom, det vil si kreftsvulster i huden, med nesten en firedel i Storbritannia. Hudkreft er den tredje mest utbredte kreftformen blant briter i alderen fra 15 til 39 år.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag