Krever å få møte Saddam

Foto: (AP)

Røde Kors ber innstendig om å få besøke Saddam Hussein for å sjekke om han får skikkelig behandling, etter at han nå har fått status som krigsfange.

10.01.04 17:14

Som krigsfange har Hussein krav på visse rettigheter nedfelt i Geneve-konvensjonen, opplyste talsmenn for det amerikanske forsvarsdepartementet i går.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) beskriver dette som juridisk akseptabelt, men krever nå å få besøke ekspresidenten så fort som mulig, melder BBC. Ifølge ICRC hadde Hussein også rett til besøk før han fikk status som krigsfange. Amerikanerne har hittil nektet ham dette.

Tortur
ICRC ønsker å vurdere Husseins fengslingsforhold og helsetilstand. De vil også undersøke om han er blitt torturert.

Komiteen vil også presse på for at ekspresidenten skal få kommunisere med sin gjenværende familie – en rettighet som er klart nedfelt i Geneve-konvensjonen.

Konfidensiell prosess
Røde Kors-komiteens talsmann i Jordan, Muin Kassis, bekrefter at en besøksordre er sendt til Iraks sivile og militære myndigheter.

- Men det er en konfidensiell, bilateral prosess å forhandle frem en dato for besøket, sier Kassis.

Geneve-konvensjonen gir krigsfanger blant annet disse rettighetene:

  • Beskyttelse mot vold, fornærmelser og publikums nysgjerrighet
  • Beskyttelse mot enhver form for press under forhør
  • Nok matrasjoner og drikkevann til å bevare en god helsetilstand
  • Tilstrekkelig med klær og vaskefasiliteter
  • Tilstrekkelig medisinsk behandling

Strid rundt TV-bilder
Det er sterk strid rundt TV-bildene som viste den medisinske undersøkelsen av en medtatt Saddam Hussein etter pågripelsen. Det er blitt hevdet at bildene ikke beskyttet ham mot publikums nysgjerrighet.

Vatikanet har uttalt at Saddam «blir behandlet som en ku», og enkelte deler av den arabiske verden har blitt dypt fornærmet av bildene.

USA sier bildene ble vist for å demonstrere for det irakiske folket at de ikke lenger har noe å frykte.

Ifølge BBCs reporter Nick Childs i Pentagon kan Husseins nye status til syvende og sist påvirke hva som skjer med ham og på hvilken måte han vil bli stilt for retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.