*Nettavisen* Nyheter.

Krever å få vite sannheten om snikskytterne

VIL HA SVAR: - I første rekke ber jeg EU og USA sammen med Russland finne ut fakta om snikskytterne på Maidan, skriver Mikhail Prokhorov på sin Facebook-side Foto: (Scanpix)

En av Russlands rikeste menn, Mikhail Prokhorov, krever gransking av drapene i Kiev.

06.03.14 18:58

Den russiske finansfyrsten og politikeren Mikhail Prokhorov ber om en internasjonal gransking etter at det er reist tvil om hvem som sto bak skuddene som kostet et titall mennesker livet på uavhengighetsplassen (Maidan Nezalezhnosti) i Kiev i februar.

Prokhorov var i 2012 en av kandidatene i presidentvalget og fikk 8 prosent av stemmene.

Rykter om provokatører

I en avlyttet telefonsamtale som ble lekket og lagt ut på YouTube diskuterer den britiske politikeren og EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Estlands utenriksminister Urmas Paet rykter om at snikskytterne var leid inn av opposisjonen i Kiev, folkene som nå sitter i den nye koalisjonen. Paet hadde 25. februar vært i Kiev og hatt en rekke møter.

Grunnlaget for ryktene var blant annet påstander om at skadene på ofrene pekte i retning av samme våpen og ammunisjon, men dette er ikke bekreftet.

Les også: Diskuterte rykter om at opposisjonen i Ukraina sto bak drap

Minst 88 mennesker, blant dem både sivile og politifolk, ble drept under sammenstøtene mellom opposisjonen og politiet i februar, melder NTB. Begge parter anklager hverandre for å stå bak snikskytterne som skjøt folk fra hustakene.

Klikk på bildet for å forstørre.

MINNES OFRENE: Norges utenriksminister Børge Brende (H) er en av flere vestlige politikere som denne uken har besøkt Maidan-plassen i Kiev. Foto: (Utenriksdepartementet)

Fra opposisjonens side ble det hevdet at den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj hadde en finger med i spillet, noe han og hans støttespillere avviste.

Ber EU, USA og Russland samarbeide

- I første rekke ber jeg EU og USA sammen med Russland finne ut fakta om snikskytterne på Maidan, skriver Prokhorov på sin Facebook-side ifølge Kyiv Post.

Prokhorov sier at ikke noe mål helliger drap som middel og at det som skjedde på uavhengighetsplassen må etterforskes av en internasjonal kommisjon.

Bekymret for økonomien

Prokhorov uttrykker også sterk bekymring for Ukrainas økonomi:

- Den ukrainske økonomien beveger seg nå på kanten av stupet. Det som teller er at verken Russland, EU eller USA har nok ressurser til å løse problemet som anslagsvis er på 130 milliarder amerikanske dollar.

Prokhorov sier han forsøker å finne en løsning på denne floken. Han sier den økonomiske krisen i Ukraina vil påvirke alle parter, både Russland og EU.

- Og uansett hvor selvsikre USA er, krisen vil påvirke dem også, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEKYMRET: Mikhail Prokhorov, russisk forretningsmann og politiker. På sin Facebook-profil tar han torsdag til orde for internasjonal gransking av drapene på Maidan-plassen i Kiev i februar. Foto: Faksimile (Nettavisen)


Han understreker at det bare er gjennom felles anstrengelser det er mulig å finne en vei ut av krisen.

- Jeg snakker om den menneskelige, ikke den økonomiske, prisen. Økonomisk nedtur vil følges av nedgang i levestandard, og verdenssamfunnet har ingen rett til å la en humanitær krise få utfolde seg, sier Prokhorov.

Nekter for å ha konkludert om medvirkning

Den estiske utenriksministeren Urma Paets talskvinne Minna-Liina Lind bekrefter at telefonsamtalen som ble lekket er autentisk, men at ministeren avviser påstanden om at han kom med en vurdering av opposisjonens medvirkning til volden, melder NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

FØLGES TIL GRAVEN: Medlemmer av et borgervern på Uavhengighetsplassen (Maidan Nezalezhnosti) i Kiev bærer en kiste med en av de drepte 4. mars. I løpet av de såkalte EuroMaidan-protestene ble flere titall mennesker drept, de fleste døde 20. februar etter skudd fra snikskyttere. Foto: Anatolii Boiko (AFP)


Samtalen var angivelig lekket av tjenestemenn i den ukraniske sikkerhetsstyrken SBU, personer som er lojale til den avsatte president Viktor Janukovitsj, melder den russiske nyhetskanalen RT.

Paet refererer i samtalen til en lege ved navn Olga som skal ha gitt ham opplysningene som ga grunn til bekymring.

Klikk på bildet for å forstørre.

VOLDELIGE SAMMENSTØT: Demonstranter og politi i sammenstøt på Uavhengighetsplassen under de såkalte EuroMaidan-demonstrasjonene.


Avviser å ha konkludert

Avisa The Telegraphs korrespondent Damien McElroy, som har snakket med kvinnen, Olga Bogomolets, sier hun avviser å ha sagt til Paet at politimenn og demonstranter ble ofre for samme type våpen, slik det ble hevdet at hun haddet. Bogomelets forteller at hun bare behandlet sivile og ikke har grunnlag for å trekke slike konklusjoner.

Hun opplyser at hun har bedt om en full etterforskning av drapene på Maidan Nezalezhnosti, uavhengighetsplassen i Kiev.


Følg vårt livestudio om Ukraina-krisen her


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag